Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се приготвя кисело зеле в бидон

Как се приготвя кисело зеле в бидон

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Как се приготвя кисело зеле в бидон

Лесно може да направите кисело зеле, като използвате и моркови за допълнителен вкус. Помнете, че за оцветяването на зелевия сок трябва да добавите в бидона половин разрязана червена зелка или две глави сварено червено цвекло.

На десет килограма зеле са необходими три моркова. Отстраните всички премръзнали и изгнили листа на зелето. Отстранете кочана, като издълбаете малка дупка.

Можете да добавите в зелето ябълки, семена от копър, дафинов лист – всичко зависи от вашите предпочитания. Наредете зелето, като в дупките сипвате морска сол.

Зелето трябва да е плътно подредено, между зелките слагайте моркови, които можете да разрежете на две, ако са прекалено едри. Залейте с вода. Оставете да престои на топло, като затиснете с тежест.

Как се приготвя кисело зеле в бидон

Върху повърхността на водата ще се появи пяна с мехурчета, трябва редовно да я отстранявате. Можете да я оставите, но това ще развали вкуса на зелето. Веднъж на три дни претаквайте зелето.

След десетина дни преместете на студено. Най-вкусното кисело зеле се получава в дървени бъчви, които се подготвят по специален начин, за да няма зелето горчив вкус.

Ако вече сте закъснели със слагането на зелето в бидон, можете да правите кисело зеле в малки количества в малко бидонче или дори в тенджера, ако нямате бидон.

Смята се, че ако слагате киселото зеле, когато Луната нараства, то ще стане много по-хрупкаво, отколкото ако се приготви в друго време от месеца. Можете да добавяте ким във водата, той ще ароматизира зелето.

С приготвенето зеле в бидон можете да си спретнете разкошни ястия с кисело зеле, а ако пък още нямате бидон, разгледайте нашите обяви за бидони.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
59
44
33
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (16)

Изпрати
РОСИ
РОСИ
12.11.2013 21:46
До ВИОКЛА,ние от 5 год.сме в чужбина и винаги сме си слагали кис.зеле.Правим го в голяма 20л кофа.Събира 10,12 кг зеле,слагам около 700гр,морска сол,кучан от царевица и хрян.Мога да те уверя ,че се получава страхотно
4
1
ее
ее
10.11.2013 16:52
Солта е 400 грама на 10 литра вода
3
1
Дима
Дима
10.11.2013 15:26
не разбрах колко сол трябва да сложа, това е проблемът
2
0
VIOKLA
VIOKLA
07.11.2013 07:49
А правил ли е някой в кофа ? дали ще стане ? условия в чужбина /.
1
0
Татяна
Татяна
07.11.2013 06:46
Да бяхте писали поне съатношението вода-сол и кг.зеле,това са общи неща.
1
0
мария стойчева
мария стойчева
29.09.2013 14:34
Липсва Ви сол за саламурата.Само солта в кочанчето е недостатъчна.Аз правя силна саламура с морска сол да плуват яйца колкото 5ст. и от нея слагам 1част от нея 1част чиста вода.след 2дена почвам да претачвам до готовност.Опитайте и да ви е вкусно!
0
0