понеделник, 8 февруари

Дванадесет ястия за трапезата на Бъдни вечер

Дванадесет ястия за трапезата на Бъдни вечер
4.4 от 27 Гласа

На семейната трапеза за Бъдни вечер трябва да присъстват дванадесет ястия. Броят съответства на месеците в годината, но може да се сложат седем ястия, колкото са дните на седмицата.

Задължително на масата трябва да присъстват сухи чушки, пълнени с боб, тиквеник, постни сарми от зелеви листа, постна питка с късмети – направена без яйце и мляко, само от хляб и вода, ошав, яхния от боб или леща, различни видове салати и ядки.

Преди вечерята се отчупва едно парче от питката, разрязва се на кръст и в него се налива малко червено вино. Това парче остава за къщата, то се слага нависоко.

Добре е из цялата къща да се обиколи със запален тамян, за да се пречисти помещението. На масата задължително трябва да има мед, за да е сладък животът на всички от семейството.

Можете да сложите за украса на масата една глава чесън – тя се препоръчва срещу зли сили. На трапезата за Бъдни вечер трябва да има плодове.

Най-възрастният член на семейството разчупва питката и дава на всеки по едно парче. В питката се слагат късметчета – парченце от дрянов клон символизира здравето, монетата символизира богатството, копчето символизира късмет.

Дванадесет ястия за трапезата на Бъдни вечер

Всеки член на семейството вдига наздравица с чаша вино, най-добре домашно. На този празник на трапезата присъстват членовете на семейството и някои по-близки приятели, които нямат възможност да бъдат със семействата си на този празник.

Сухите чушки с боб се приготвят много лесно и са много вкусни. Необходими са ви десетина сухи чушки, около четиристотин грама сварен боб, една глава лук, подправки на вкус.

Чушките се оставят за няколко минути в топла вода, в това време се чисти и нарязва на ситно лукът. Бобът, лукът и подправките се смесват и с тази смес се пълнят чушките.

Нареждат се в тавичка, заливат се с олио и се пекат до готовност. Постните зелеви сарми се приготвят, като се слага в разгърнати листа от кисело зеле смес от една и половина чаша ориз, една глава лук, малко олио, подправки на вкус.

Можете да направите малки сармички или едри овални сарми. Зелевите сарми могат да се сварят – за целта трябва да се залеят с вода и да се затиснат с чиния. Могат и да се изпекат.

Когато варите ошав, добавете в него една щипка канела и два-три листа индрише за аромат. Тиквеник лесно ще направите, като настържете на едрото ренде тиква, смесите я с канела, захар и орехи и сложите тази плънка върху предварително намазани с масло точени кори.

Навийте на руло, намажете с масло и изпечете. Добре е да сварите малко жито за празника. Можете да добавите в него накиснати във вода стафиди, различни ядки, и да го поръсите с пудра захар.[научи повече...]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

Отзиви (7)

3
0
Отговор
Мима

2012-12-24, Оценка 5.0 от 5 за Дванадесет ястия за трапезата на Бъдни вечер

Относно броя ястия, в статията са прави. Сервират се 7,9 или 12 ястия. 7 на седемте дни в седмицата, 9 на 9те месеца от бременността на дева Мария, и 12 на 12те месеца в годината.

Относно тиквеника, мисля че по-скоро са искали да кажат разтително масло, като маргарин например.
0
1
Отговор
Yana

2012-12-24, Оценка 5.0 от 5 за Дванадесет ястия за трапезата на Бъдни вечер

И аз знам от по-възрастни роднини, че нечетен брой са ястията на Бъдни Вечер:)
И също подкрепям коментара за объркването -масло в тиквеника;) Аз не спазвам целия пост, но поне в деня на Бъдни Вечер го правя.

Масло може да сложите в баниците/ баклавите/ тиквениците на другия ден, т.е. на Коледа.

Но както и да направите, весело посрещане на Коледа на всички! Здраве, Мир и Любов!!!
0
1
Отговор
Лилито

2012-12-23, Оценка 3.0 от 5 за Дванадесет ястия за трапезата на Бъдни вечер

ястията са 7-дните в седмицата,9-месеците на бременността и 12-месеците в годината!!!!
0
0
Отговор
11

2012-12-23, Оценка 2.0 от 5 за Дванадесет ястия за трапезата на Бъдни вечер

Не може 12 ястия, това от къде го измислихте, като всички знаем че трябва да са нечетен брой ястия - 5, 7 ,9.
0
0
Отговор
зарето

2012-12-21, Оценка 5.0 от 5 за Дванадесет ястия за трапезата на Бъдни вечер

здравейте. много ми харесва този сайт.аз обожавам дасе занимавам с кулинария.и ще приготвя всички 12 ястия на бъдни вечер,този празник е красив и свят за нас,защото на коледа стават чудеса.весело посрещане на бъдни вечер.
1
0
Отговор
koko6inka

2011-12-23, Оценка 4.0 от 5 за Дванадесет ястия за трапезата на Бъдни вечер

Ама как ще се прави тиквеник с "намазани с масло" кори, след като всичко на вечерята на Бъдни вечер трябва да е постно. Слага се растителна мазнина!!!
0
0
Отговор
Юлия

2011-12-23, Оценка 4.0 от 5 за Дванадесет ястия за трапезата на Бъдни вечер

Харесва ми този сайт. Намерих интересни неща в него. Но...имам една зебелжчица - в питката се слага САМО пара. Останалите късмети са за Нова година. Дрянови пъпки и т.н. Аз вече направих "сармичките" Пиша ги в кавички, защото листата не бяха достатъчно еластични. Затова наредих зелеви листа на дъното на тавичка, после нарязах малко зеле и изсипах сместа за сармичките. Отгоре наредих пак зелеви листа. Вода и сега се пекат. Да ни е приятно на Коледа.

Водещи от категорията

Избрано

Подобни Статии

От другите сайтове

Свързани Рецепти

В въпросната страница е публикуван материал за Дванадесет ястия за трапезата на Бъдни вечер. Ако имаш въпрос или смяташ, че публикуваната информация не е по заглавието Дванадесет ястия за трапезата на Бъдни вечер, би могъл да се свържеш с екипа ни от линка за контакти и ние ще редактираме/разширим статията.