петък, 29 април

Дванадесет ястия за трапезата на Бъдни вечер

Дванадесет ястия за трапезата на Бъдни вечер

На семейната трапеза за Бъдни вечер трябва да присъстват дванадесет ястия. Броят съответства на месеците в годината, но може да се сложат седем ястия, колкото са дните на седмицата.

Задължително на масата трябва да присъстват сухи чушки, пълнени с боб, тиквеник, постни сарми от зелеви листа, постна питка с късмети – направена без яйце и мляко, само от хляб и вода, ошав, яхния от боб или леща, различни видове салати и ядки.

Преди вечерята се отчупва едно парче от питката, разрязва се на кръст и в него се налива малко червено вино. Това парче остава за къщата, то се слага нависоко.

Добре е из цялата къща да се обиколи със запален тамян, за да се пречисти помещението. На масата задължително трябва да има мед, за да е сладък животът на всички от семейството.

Можете да сложите за украса на масата една глава чесън – тя се препоръчва срещу зли сили. На трапезата за Бъдни вечер трябва да има плодове.

Най-възрастният член на семейството разчупва питката и дава на всеки по едно парче. В питката се слагат късметчета – парченце от дрянов клон символизира здравето, монетата символизира богатството, копчето символизира късмет.

Дванадесет ястия за трапезата на Бъдни вечер

Всеки член на семейството вдига наздравица с чаша вино, най-добре домашно. На този празник на трапезата присъстват членовете на семейството и някои по-близки приятели, които нямат възможност да бъдат със семействата си на този празник.

Сухите чушки с боб се приготвят много лесно и са много вкусни. Необходими са ви десетина сухи чушки, около четиристотин грама сварен боб, една глава лук, подправки на вкус.

Чушките се оставят за няколко минути в топла вода, в това време се чисти и нарязва на ситно лукът. Бобът, лукът и подправките се смесват и с тази смес се пълнят чушките.

Нареждат се в тавичка, заливат се с олио и се пекат до готовност. Постните зелеви сарми се приготвят, като се слага в разгърнати листа от кисело зеле смес от една и половина чаша ориз, една глава лук, малко олио, подправки на вкус.

Можете да направите малки сармички или едри овални сарми. Зелевите сарми могат да се сварят – за целта трябва да се залеят с вода и да се затиснат с чиния. Могат и да се изпекат.

Когато варите ошав, добавете в него една щипка канела и два-три листа индрише за аромат. Тиквеник лесно ще направите, като настържете на едрото ренде тиква, смесите я с канела, захар и орехи и сложите тази плънка върху предварително намазани с масло точени кори.

Навийте на руло, намажете с масло и изпечете. Добре е да сварите малко жито за празника. Можете да добавите в него накиснати във вода стафиди, различни ядки, и да го поръсите с пудра захар.[научи повече...]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

4.1
Общо 27 гласували
5 15
4 5
3 4
2 2
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Изпрати
Мима
24.12.2012 10:47
Относно броя ястия, в статията са прави. Сервират се 7,9 или 12 ястия. 7 на седемте дни в седмицата, 9 на 9те месеца от бременността на дева Мария, и 12 на 12те месеца в годината.

Относно тиквеника, мисля че по-скоро са искали да кажат разтително масло, като маргарин например.
3
0
Yana
24.12.2012 03:11
И аз знам от по-възрастни роднини, че нечетен брой са ястията на Бъдни Вечер:)
И също подкрепям коментара за объркването -масло в тиквеника;) Аз не спазвам целия пост, но поне в деня на Бъдни Вечер го правя.

Масло може да сложите в баниците/ баклавите/ тиквениците на другия ден, т.е. на Коледа.

Но както и да направите, весело посрещане на Коледа на всички! Здраве, Мир и Любов!!!
0
1
Лилито
23.12.2012 23:48
ястията са 7-дните в седмицата,9-месеците на бременността и 12-месеците в годината!!!!
0
1
11
23.12.2012 21:23
Не може 12 ястия, това от къде го измислихте, като всички знаем че трябва да са нечетен брой ястия - 5, 7 ,9.
0
0
зарето
21.12.2012 20:25
здравейте. много ми харесва този сайт.аз обожавам дасе занимавам с кулинария.и ще приготвя всички 12 ястия на бъдни вечер,този празник е красив и свят за нас,защото на коледа стават чудеса.весело посрещане на бъдни вечер.
0
0
koko6inka
23.12.2011 14:14
Ама как ще се прави тиквеник с "намазани с масло" кори, след като всичко на вечерята на Бъдни вечер трябва да е постно. Слага се растителна мазнина!!!
1
0
Юлия
23.12.2011 12:34
Харесва ми този сайт. Намерих интересни неща в него. Но...имам една зебелжчица - в питката се слага САМО пара. Останалите късмети са за Нова година. Дрянови пъпки и т.н. Аз вече направих "сармичките" Пиша ги в кавички, защото листата не бяха достатъчно еластични. Затова наредих зелеви листа на дъното на тавичка, после нарязах малко зеле и изсипах сместа за сармичките. Отгоре наредих пак зелеви листа. Вода и сега се пекат. Да ни е приятно на Коледа.
0
0

Водещи от категорията

Избрано

Подобни Статии

От другите сайтове

Свързани Рецепти

В въпросната страница е публикуван материал за Дванадесет ястия за трапезата на Бъдни вечер. Ако имаш въпрос или смяташ, че публикуваната информация не е по заглавието Дванадесет ястия за трапезата на Бъдни вечер, би могъл да се свържеш с екипа ни от линка за контакти и ние ще редактираме/разширим статията.