понеделник, 1 септември

Печен свински бут за Нова година

Печен свински бут за Нова година
4 от 7 Гласа

Печеният свински бут е едно от най-вкусните ястия, които можете да приготвите за Новогодишната трапеза. Приготвен както трябва, той просто се топи в устата.

Ще ви трябват около два килограма и половина свински бут, пет скилидки чесън, една глава лук, три клонки пресен или сушен розмарин, петдесет милилитра доматено пюре, две супени лъжици сладка горчица, две супени лъжици оцет, щипка сол, щипка лют червен пипер, щипка черен пипер.

Бутът се измива добре, оставя се да престои дванадесет часа в студена вода. Маринатата за месото се приготвя, като се нарязва на ситно лукът и чесънът, както и листенцата розмарин.

Към тях се добавя доматеното пюре, солта, оцетът, черният и червеният пипер. Сосът трябва да е доста гъст. С него се намазва бутът и се оставя да престои шест часа в голям съд.

Печен свински бут за Нова година

Ако месото не се побира в тенджера с капак, се завива с найлон и се връзва добре, за да не изтича маринатата. След като се маринова, се правят разрези върху кожата, полива се с останалата марината и се увива във фолио.

Пече се в предварително нагрята на двеста градуса фурна час и половина. След това се вади тавата от фурната и с помощта на кулинарна четчица се премахват остатъците от чесън и лук от маринатата, защото могат да изгорят.

Печеният бут се намазва със смес от разтопено масло и една супена лъжица балсамов оцет. Можете да добавите и две супени лъжици сос Уорчестър.

Бутът се премества върху ново фолио и се пече още петнадесет минути. Бутът е идеален в съчетание със задушено кисело зеле. Можете да добавите задушеното зеле в тавата десет минути преди да е окончателно готов бутът, за да поеме соса от печенето му.

Вместо бут може да се запече парче месо – свинско или телешко. Необходим е един килограм месо без мазнина, една глава чесън, половин майонеза, една чаена лъжичка сол и една чаена лъжичка червен пипер.

Чесънът се разделя на скилидки и всяка една се обелва. Месото се нарязва на големи парчета, като всяко представлява една порция. Правят се разрези, в които се пъхат скилидки чесън.

Маринатата се приготвя от червения пипер, солта, пет намачкани скилидки чесън и майонезата. Всички парчета месо се намазват с маринатата и се оставят в хладилника за един час.

Вадят се и всяко парче се завива във фолио. Завийте във фолио парчета месо се нареждат в тава. Пекат се в предварително нагрята на двеста градуса фурна четиридесет минути.

Разтварят се пакетите от фолио, за да се образува апетитна коричка и парчетата месо се пекат още двадесет минути.

Отзиви (1)

  • 0
    0
    Отговор
    Ivan

    2011-12-30, Оценка 4 от 5 за Печен свински бут за Нова година

    Красота и вкуснотия

В тази статия виждаш материал относно Печен свински бут за Нова година. Ако имаш критика или смяташ, че публикуваната информация не отговоря на статията Печен свински бут за Нова година, би могъл да се свържеш с Готвач.бг от линка за връзка и ние ще редактираме/разширим статията.