Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се готви артишок

Как се готви артишок

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Пълнен артишок

Артишокът е вкусен и хранителен зеленчук, който при това почти не съдържа калории, затова се препоръчва за диетично хранене. Важно е да се знае как се почиства артишокът.

Най-лесно това може да стане с помощта на сок от половин лимон. Той се изстисква в купа с вода. Отрязва се стъблото на артишока точно там, където се свързва с цвета, който всъщност се яде.

След като се отреже стъблото, артишокът се натърква с останалата половина от лимона точно на мястото на срязването. Отрязват се външните груби листа, като от време на време се потапя в лимоновата вода.

Дъното се изстъргва от косъмчетата с чаена лъжичка и артишокът се оставя във водата с лимоновия сок. Правилно изчистеният артишок има формата на чаша.

Когато купувате артишок, трябва да избирате зеленчуци, които са средни по размер, с неразтворени цветове и плътни листа без изсъхнали и кафяви краища на листата.

В центъра се намира сърцевината на този вкусен зеленчук. Пригответе вкусна гръцка салата с артишок. Необходими са 8 средни артишока, сокът от 1 лимон, 2 домата, сол, черен пипер и магданоз на вкус, 1 скилидка чесън, 1 чаена лъжичка зехтин.

Варен артишок

Зеленчуците се почистват и се нарязват на тънки филийки. Доматите се попарват с вряла вода и се обелват, режат се на тънки филийки или на кубчета.

Нарязаните зеленчуци се овкусяват с нарязания на ситно чесън, смесен с подправките и със сока на лимона и зехтина. Оставя се да се охлади 1 час в хладилника и се сервира.

Артишокът е вкусен и когато просто е сварен и овкусен с подправки, но е фантастичен на вкус, когато се приготви с яйца и синьо сирене.

За приготвянето на син омлет с артишок са необходими 1 артишок, 1 яйце, 125 грама синьо сирене, 15 грама масло, 1 супена лъжица лимонов сок, черен пипер и зелени подправки на вкус.

Артишокът се почиства и се сварява във вода с добавен лимонов сок, за да не потъмнее. Свареният артишок се нарязва на тънки парченца и се поставя в тавичка, намазана с масло.

Отгоре се слагат две трети от синьото сирене, натрошено на парчета. Разтопява се останалото от намазването на тавата масло и се пържи яйцето на ”око”.

Пърженото яйце се поставя върху синьото сирене, а върху белтъка се разпределя остатъка от сиренето, като не се покрива жълтъкът.

Пече се без капак в загрята на 180 градуса фурна в продължение на 6 минути. Ястието се сервира горещо и се поръсва с черен пипер и зелени подправки.

След като знаете как се готви артишок, прочетете също:

- как се вари артишок;

- как се бели артишок;

- как се яде артишок;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest