Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Подходящите подправки за ориз

Подходящите подправки за ориз

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Ориз с Къри

За да бъде оризът не само вкусен, но и ароматен, спомагат различни видове подправки. Пригответе сами смес, подходяща за сварен ориз.

Смесете по една щипка от следните подправки: стрит карамфил, джинджифил, кардамон, канела, куркума, ким, черен пипер, семена от копър, чесън на прах, лют червен пипер и сол.

За да приготвите ориз с тази смес от подправки, запържете нарязания на ситно лук до златисто, добавете настърган домат и запържете.

Добавете половин килограм нарязано на ситно месо, една супена лъжица смес от подправки и пържете петнадесет минути. Добавете две супени лъжици вода и задушете на бавен огън до омекване.

Ориз

Сварете половин килограм ориз басмати, излейте водата и редувайте слой ориз със слой месо в тенджера с дебело дъно. Преди сервиране разбъркайте.

Друга подходяща смес от подправки за ориз се приготвя от чесън на прах, лют червен пипер, сладък червен пипер, захар, домати на прах, куркума и сол в равни пропорции.

Други подходящи за ориз подправки са запържен в масло джинджифил, комбиниран с червен пипер, а също така запържени в масло семена от горчица.

Подходяща подправка за ориз е запърженият на сух тиган анасон. Към него може да се добавят малко кокосови стърготини за екзотичен вкус.

За ориз е подходящ кориандърът, а също така куркумата, шафранът, кардамонът, джинджифилът, кориандърът, запържените в масло корени от целина и магданоз.

След като сте вече запознати с подправките подходящи за вкусен ориз, можете да си приготвите някои традиционни рецепти за ориз като пиле с ориз, ориз с домати, заешко с ориз, ориз на тиган, спанак с ориз, а защо не и испанска паеля или суши. Да ви е вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest