Как се прави кисело зеле

1 от 2 Снимки
Кисело зеле на цели глави
Подберете здрави и стегнати зелки и ги почистете. Направете разрез „на кръст“ в кочана, като дълбочината му да бъде 3-4 сантиметра. Наредете плътно зелките в каца или бидон и притиснете отгоре с дървена решетка. Залейте зелките със студена вода, в която предварително сте разтворили готварска сол.

Пропорцията е следната: на всеки 10 л. вода се слага по 400 г сол. Саламурата трябва да покрива решетката, дори да бъде десетина сантиметра над нея. Ако добавите няколко глави червено салатено зеле, това ще придаде приятен цвят на саламурата, а няколко кочана царевица ще усилят ферментацията. Претакайте зелето през ден, в продължение на две седмици.

Киселото зеле е традиционна зимнина за българина. Освен, че притежава чудесни вкусови качества и е в основата на много традиционни български ястия, киселото зеле е и много полезно за организма, особено през дългите зимните месеци, когато обикновено страдаме от недостиг на витамини.

Преди всичко то е ценен източник на витамин С. Изчислено е, че двеста грама от този ценен продукт дори могат да покрият половината дневна нужда от витамин С.

Киселото зеле е богато също и на витамин В6, като и на много ценни микроелементи, като например калий, желязо, магнезий, цинк и други. Редовната консумация на кисело зеле също така може да подобри вашето храносмилане и микрофлората на стомашно-чревния тракт.

Приготвянето на кисело зеле в домашни условия е лесно, но все пак трябва да се вземат предвид някои „тънкости“. Тук ще ви предложим две рецепти, които ще ви помогнат да си приготвите вкусно и питателно кисело зеле, с което да разнообразявате менюто си през зимните месеци.

Разгледайте нашите 2 рецепти за кисело зеле от снимките горе!

5 15
4 7
3 6
2 12
1 11
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Изпрати
Бойчо Николов
Зелето го правя с 26 г. сол на литър вода. След като стане готово го пресичам с натриев бензоат и му добавям 26 грама захар на литър вода.
11
10
valjelez
valjelez
26.09.2016 20:42
Аз го правя с 1% сол и 1% захар и става много хубаво.Правя го вече няколко години и нямам никакви проблеми .И сега имам още от зелето сложено в буркан.Опитайте и няма да съжалявате.
10
3
Георгиева
Георгиева
15.01.2015 11:34
С 40 гр сол на литър зелето ще горчи от сол.
28
20
Данчо
Данчо
09.11.2015 20:46
от двадесет години така го правя и не горчи
26
9
Саздов
Саздов
16.02.2014 06:35
Тази рецепта е кофти не се прави така кисело зеле
ако искате аз мога да ви кажа оригиналната рецепта и да гръмнете после
104
18
Силвия
Силвия
30.01.2014 00:17
Всичко спазих, както е във втората рецептата.Много съм стриктна особено когато става въпрос за големи количества, за да не стане някой фал. Сутрин и вечер го разбърквах с дървена лъжица....но ето, че изминаха 3-4 дена, а зелето така си стои,все едно съм го нарязала за салатка да го изядем ей, сега. Ама как се ядат 6кг. зеле, т.е. не става кисело и се страхувам да не се развали. И кой да ми каже какво да правя сега? Да го чакам ли още или да го слагам в буркани?Пропуснах да кажа, че повечето сладни отколкото да киселей и не е солено. Затова когато го разбърквам прибавям и по малко сол.Ще съм много благодарна някой да ми отговори, какво мога да направя от тук нататък?
25
3
Васко
Васко
12.11.2013 14:08
Какво ще стане, ако не претакам зелето???
28
4
Бойчо Николов
Винаги се претака, за да се разпредели солта равномерно и да се добави въздух нужен за ферментацията
6
3
Данчо
Данчо
09.11.2015 20:48
С претакането се добавя кислород в саламурата.
6
2
35290
35290
31.10.2015 23:33
Ако си разтворил добре солта в саламурата можеш да си свиркаш! Претакането е необходимо за хомогенизиране на солта в разтвора, а ти си го направил предварително!
12
8
Христо
Христо
18.11.2012 11:09
С прецизност подготвих продуктите,и съблюдавайки рецептите с радост извърших необходимите действия,в уютното и приветливо приземно помещение,с надеждата,че при наличие на крепко здраве,безгрижно ще доставям през зимата нужните за организма витамини и микроелементи,на цялото ми мило семейство!
15
5