Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се прави кисело зеле

Как се прави кисело зеле

AdminAdmin
Администратор
95442k
Домашно кисело зеле
Снимка: Илияна Димова

Киселото зеле е традиционна зимнина за българина. Освен, че притежава чудесни вкусови качества и е в основата на много традиционни български ястия, киселото зеле е и много полезно за организма, особено през дългите зимните месеци, когато обикновено страдаме от недостиг на витамини.

Преди всичко то е ценен източник на витамин С. Изчислено е, че двеста грама от този ценен продукт дори могат да покрият половината дневна нужда от витамин С.

Киселото зеле е богато също и на витамин В6, като и на много ценни микроелементи, като например калий, желязо, магнезий, цинк и други. Редовната консумация на кисело зеле също така може да подобри вашето храносмилане и микрофлората на стомашно-чревния тракт.

Приготвянето на кисело зеле в домашни условия е лесно, но все пак трябва да се вземат предвид някои „тънкости“. Тук ще ви предложим две рецепти, които ще ви помогнат да си приготвите вкусно и питателно кисело зеле, с което да разнообразявате менюто си през зимните месеци.

Разгледайте нашите 2 рецепти за кисело зеле:

Кисело зеле на цели глави

Подберете здрави и стегнати зелки и ги почистете. Направете разрез „на кръст“ в кочана, като дълбочината му да бъде 3-4 сантиметра. Наредете плътно зелките в каца или бидон и притиснете отгоре с дървена решетка. Залейте зелките със студена вода, в която предварително сте разтворили готварска сол.

Пропорцията е следната: на всеки 10 л. вода се слага по 400 г сол. Саламурата трябва да покрива решетката, дори да бъде десетина сантиметра над нея. Ако добавите няколко глави червено салатено зеле, това ще придаде приятен цвят на саламурата, а няколко кочана царевица ще усилят ферментацията. Претакайте зелето през ден, в продължение на две седмици.

Кисело зеле на ивици

Пикантно кисело зеле, нарязано на ивици

Необходими са ви 6 кг. зеле на глави, 4 -5 големи моркова и 4 глави чесън. Подправките включват: копър 1-2 връзки /според предпочитанията ви/, 2-3 дафинови листа и сол на вкус.

Зелето се нарязва и се добавят настърганите моркови и копърът, ситно нарязан.

Приготвя се саламура от 1.5 литра вода, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. олио и 1 ч.ч. оцет, която се кипва на огъня за около 2-3 минути. С още горещата саламура се заливат зеленчуците и се оставят да престоят на топло 3 дни. След това то вече е годно за консумация и можете да го преместите в буркани и да го поставите в хладилника.

Препоръчваме още да разгледате рецептата за кисело зеле за бърза консумация, кисело зеле в буркани или пък ако вече имате готово кисело зеле, вижте какви вкусотии можете да си приготвите с кисело зеле.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
515
417
36
212
10
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Изпрати
Бойчо Николов
Зелето го правя с 26 г. сол на литър вода. След като стане готово го пресичам с натриев бензоат и му добавям 26 грама захар на литър вода.
13
16
Потребител#169452
Аз го правя с 1% сол и 1% захар и става много хубаво.Правя го вече няколко години и нямам никакви проблеми .И сега имам още от зелето сложено в буркан.Опитайте и няма да съжалявате.
12
6
Георгиева
Георгиева
15.01.2015 11:34
С 40 гр сол на литър зелето ще горчи от сол.
34
26
Данчо
Данчо
09.11.2015 20:46
от двадесет години така го правя и не горчи
34
10
Зеляро
Зеляро
06.02.2015 20:42
набутай го тва зеле бе госпожо
3
3
Саздов
Саздов
16.02.2014 06:35
Тази рецепта е кофти не се прави така кисело зеле
ако искате аз мога да ви кажа оригиналната рецепта и да гръмнете после
122
25
Ваня
Ваня
26.11.2014 12:44
Ами хаиде даваите рецептата да започваме да гърмим
12
3
Силвия
Силвия
30.01.2014 00:17
Всичко спазих, както е във втората рецептата.Много съм стриктна особено когато става въпрос за големи количества, за да не стане някой фал. Сутрин и вечер го разбърквах с дървена лъжица....но ето, че изминаха 3-4 дена, а зелето така си стои,все едно съм го нарязала за салатка да го изядем ей, сега. Ама как се ядат 6кг. зеле, т.е. не става кисело и се страхувам да не се развали. И кой да ми каже какво да правя сега? Да го чакам ли още или да го слагам в буркани?Пропуснах да кажа, че повечето сладни отколкото да киселей и не е солено. Затова когато го разбърквам прибавям и по малко сол.Ще съм много благодарна някой да ми отговори, какво мога да направя от тук нататък?
28
6
гост
гост
04.02.2014 06:11
Зелето става готово за 15-20 дни...
8
6
Васко
Васко
12.11.2013 14:08
Какво ще стане, ако не претакам зелето???
30
4
Бойчо Николов
Винаги се претака, за да се разпредели солта равномерно и да се добави въздух нужен за ферментацията
9
6
Данчо
Данчо
09.11.2015 20:48
С претакането се добавя кислород в саламурата.
11
3
35290
35290
31.10.2015 23:33
Ако си разтворил добре солта в саламурата можеш да си свиркаш! Претакането е необходимо за хомогенизиране на солта в разтвора, а ти си го направил предварително!
18
12
фифа
фифа
26.11.2014 12:45
нищо по разбутвайго пак става
7
1
Христо
Христо
18.11.2012 11:09
С прецизност подготвих продуктите,и съблюдавайки рецептите с радост извърших необходимите действия,в уютното и приветливо приземно помещение,с надеждата,че при наличие на крепко здраве,безгрижно ще доставям през зимата нужните за организма витамини и микроелементи,на цялото ми мило семейство!
20
6