Да помогнем на Мишо да проходи

Сортове домати

Домати

Доматите са един изключително полезен зеленчук и те са си извоювали почетно място на българската трапеза. Използват се масово както за приготвянето на салати, така за забъркването на вкусни гозби. Според времето на узряване различаваме три сорта домати – ранни, средно ранни и късни.

Ранните сортове домати се отличават със своите неголеми размери и светъл цвят, а най-голямото им предимство е, че са много сочни. Тези сортове са подходящи за прясна консумация и от тях могат да бъдат приготвени различни видове вкусни салати.

Някои от най-популярните ранни хибридни български сортове са например Жар, Балкан, Марица 25 и Прекос. Плодовете им са много апетитни – кръгли, гладки и не много твърди.

Средно ранните сортове домати са също основно предназначени за прясна консумация. Но тъй като те узряват в края на август и началото на септември, хората ги предпочитат и за консервиране.

Плодовете им са едри и здрави, като съдържат по-голямо количество сухо вещество в сравнение с тези, на ранните сортове.

Някои от по-известните сортове са например Идеал, Николина, Жаклин, Руен, Опал, Миляна и още много други. Средно ранните сортове домати са универсални и са еднакво подходящи както за направата на салати, така и за готвене. Тяхната форма и цвят на плода могат да варират в широки граници.

Късните сортове домати се използват предимно за консервиране. Техните плодове не са големи и най-често формата им е продълговата. Те се отличават със здрави, твърди и месести плодове.

Люспата също е по-плътна в сравнение с ранните или средно ранните сортове, затова преди да се пристъпи към тяхното консервиране, те трябва да бъдат обелени. От консервните домати се приготвя най-различна зимнина.

Те могат да бъдат консервирани самостоятелно или да участват в състава на други консерви. Много са популярни и като основна суровина за направата на обичаната от всички домашна лютеница.[научи повече...]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

3.1
Общо 10 гласували
5 4
4 1
3 1
2 0
1 4
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
в,добрев
11.02.2016 10:12
Не е вярно! Доматите са плод ,тип ягода!
0
0
критик
28.05.2015 21:56
Домата е плод а не зеленчук както го пишете!
2
0

Водещи от категорията

Избрано

Подобни Статии

От другите сайтове

Свързани Рецепти

В въпросната подстраница виждаш материал за Сортове домати. Ако имаш предложение или смяташ, че предоставената информация не съответства на заглавието Сортове домати, би могъл да се обърнеш към Готвач.бг от формата за контакт и ние ще редактираме/разширим публикацията.