петък, 27 март

За какво е полезна червената ряпа

Червена Ряпа
4.8 от 9 Гласа

Още за Ряпа

Избрано

Ряпата е зеленчуково растение от семейство Кръстоцветни. Родната и страна е Средна Азия. Кога е пренесена в България не е известно, но се култивира от векове. Външната ѝ обвивка може да бъде бяла, кафява, черна, червена и жълтеникава или виолетова. Червената ряпа притежава изключителни лечебни свойства.

Тя е изключително ценно подмладяващо средство. Притежава лесноусвоим силиций, който спомага за укрепването на костите и кръвоносните съдове, съединителната тъкан.

Придава еластичност на кожата и подобрява видът на косата. Червената ряпа е богата на фолиева киселина, която е важна при бременността, а също така засилва образуването на някои хормони.

Високото ѝ съдържание на калий спомага за отводняването на организма, а също го освобождава от токсичните вещества. Тя е богата още на калций, мед, цинк и витамин А. Високите количества на целулоза в ряпата изчистват излишния холестерол от стомашната област.

Сокът от червената ряпа се препоръчва при лечение на тумори. Той влияе и отхрачващо. Суровата и настъргана ряпа има лечебни свойства при липса на апетит, помага при малокръвие и повдига имунната защита, възстановява организмът след боледуване и голяма преумора.

Ряпата се използва при проблеми с нервите, помага при депресия, безпокойство и стресови ситуации.

За какво е полезна червената ряпа

Високото съдържание на фибри в червената ряпа помага за по-добра перисталтика. Помага и при жлъчни проблеми.

Сок от ряпа се прилага външно за лечение на циреи, както и трудно заздравяващи рани, тъй като сокът има силно антибактериално действие.

От сурова червена ряпа може да се приготви сок, а варена се консумира в супи, салати и различни ястия от зеленчуци. Не белете ряпата преди топлинната обработка, за да не изтекат всичките и полезни сокове.

Все пак има хора, за които консумацията на ряпа не е препоръчителна. Това са болните от язва на стомаха и дванадесетопръстника, гастрит и колит. Тъй като ряпата има лют вкус, проблемът при тях може да се изостри.

 • Google+
 • Pinterest

Отзиви (1)

 • 8
  0
  Отговор
  Георги

  2013-11-15, Оценка 2 от 5 за За какво е полезна червената ряпа

  Сложете снимка на червена ряпа, а не на червено цвекло!

На текущата страница виждаш материал за За какво е полезна червената ряпа. Ако имаш въпрос или мислиш, че написаната информация не съответства на заглавието За какво е полезна червената ряпа, би могъл да се свържеш с Готвач.бг от форумуляра за контакти и ние ще редактираме/разширим публикацията.