сряда, 10 февруари

Полезни храни при гастрит

Полезни храни при гастрит
4.2 от 13 Гласа

Гастритът е възпаление на лигавицата на стомаха. Причинява се от продължителна употреба на стомашни дразнители като алкохол, нестероидни противовъзпалителни лекарства и аспирин.

Други причинители на заболяването могат да бъдат бактерията Хеликобактер пилори, прекомерната секреция на солна киселина, автоимунни заболявания и консумирането на някои разяждащи лигавицата вещества, например някои отрови.

Съществуват храни, с които може да лекувате и да облекчите симптомите на това заболяване.

Лесно смилаеми храни

Ако имате гастрит, трябва да ядете лесносмилаеми храни и да избягвате подправките. Такива храни са супи с ниско съдържание на мазнини, ориз, картофено пюре, ориз на пара, варени зеленчуци, овесени ядки, крехко месо, нискомаслено мляко и др. Избягвайте храните с високо съдържание на мазнини, защото те стимулират секрецията на солна киселина в стомаха, която допълнително дразни лигавицата му.

Храни, богати на флавоноиди

Флавоноидите са вещества с антиоксидантни и защитни елементи. На тях се дължи жълтият, зеленият и червеният цвят на плодовете и зеленчуците. Тези вещества спират растежа на отговорната за гастрита бактерия Helicobacter pylori. Затова, ако страдате от гастрит, консумирайте храни, богати на флавоноиди - ябълки, целина, боровинки, лук, чесън, круши и зеле.

Полезни храни при гастрит

Пробиотици

Те са познати още като полезни бактерии, които оказват благоприятно въздействие върху приемащия ги организъм. Пробиотиците предотвратяват свръхразвитието на Helicobacter pylori.

Постигат го, като поддържат баланса между полезните и вредните бактерии в храносмилателната система. Можете да намерите пробиотиците в много от киселите млека, които се предлагат на пазара. Поглеждайте етикета за наличието на живи култури в млякото.

Избягвайте честата употреба на алкохол, безалкохолни напитки, чай, силно кафе, пикантни храни и подправки. Преяждането и тютюнопушенето също са виновници за появата на гастрит.

Важна роля имат и стресът, продължителното напрежение и безпокойството. Хроничният гастрит води често до загуба на тегло, анемия и евентуално кръвоизлив на стомаха.[научи повече...]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

Отзиви (3)

3
1
Отговор
константинова

2014-08-16, Оценка 5.0 от 5 за Полезни храни при гастрит

Това за чесъна и лука ..как като имаш гастрит ще го ядеш)!
15
4
Отговор
Росица

2013-10-21, Оценка 2.0 от 5 за Полезни храни при гастрит

Добре,ама и аз се изумих за чесъна и лука!!! Те са си направо бич за стомаха!!!
11
1
Отговор
Яурт

2013-02-27, Оценка 2.0 от 5 за Полезни храни при гастрит

Как лукът и чесънът ще влияят благоприятно на гастрита?! И кои са тези бактерии, които повлияват свръхразвитието на Хеликобактер, при условие,че не оцеляват в киселинната среда на стомаха?!..

Водещи от категорията

Избрано

Подобни Статии

От другите сайтове

Свързани Рецепти

В тази подстраница е публикуван материал на тема Полезни храни при гастрит. Ако имаш критика или смяташ, че предоставената информация не е по темата Полезни храни при гастрит, би могъл да се обърнеш към екипа ни от линка за контакти и ние ще редактираме/разширим публикацията.