Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вкусни постни манджи с праз

Вкусни постни манджи с праз

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641649k
Кремсупа от праз

Французите считат вкуса на праза за изтънчен и неслучайно той е главна съставка в тяхната основа за супи и зеленчукови ястия, наречена мирпоа - праз/лук, моркови и целина. За щастие вкусният праз може да се намери по пазарите целогодишно, което е предпоставка да го включвате редовно в своите кулинарни творения.

В българската традиционна кухня готвенето с праз също има дългогодишни традиции. Предлагаме ви една типична българска рецепта, особено подходяща за зимно време и рецепта за кремсупа с праз.

Първата е праз с ориз на фурна. Ястието може да бъде сервирано, както като основно ястие, така и като вкусна гарнитура на някоя пържолка. Освен всичко това е рецепта, която е много лесна и бърза за приготвяне.

Вижте необходимите продукти за праз с ориз на фурна за четири порции.

Необходими продукти: 2 стръка праз, 2 супени лъжици доматено пюре или 1 малък домат, 1 чаена чаша ориз, 2-3 супени лъжици олио и сол, около 10 обезкостени маслини

Начин на приготвяне: Необходимото време за приготвяне на яденето е около 40 минути.

Праз

Почистете праза, измийте го и го нарежете на тънки шайби. Изсипете ги в предварително нагорещеното олио и задушете за около 5 минути. Добавете измития ориз и бъркайте непрекъснато още 5 минути. Свалете праза с ориза от котлона и добавете нарязания на дребно домат или доматеното пюре.

Прибавете нарязаните маслини, посолете и разбъркайте. Изсипете готовата смес в подходяща тавичка, добавете три чаени чаши вода и сложете в предварително загрятата на 180 градуса фурна. Ястието е готово, когато оризът е поел водата и е набъбнал. Разбира се, ако не е достатъчно сварен може да добавите още вода.

Следващата рецепта с праз е крем супа с праз и крема сирене. Не е типична българска рецепта, но затова пък е много вкусна. Вижте необходими продукти за четири порции.

2 стръка праз, малка глава целина, 2 супени лъжици брашно, 30 грама масло, 2 супени лъжици крема сирене, 1 литър пилешки бульон

Начин на приготвяне: Измийте и почистете праза, нарежете го на колелца. Настъргайте целината. След това ги задушете в нагорещеното масло в тенджерата. Добавете брашното и разбъркайте много добре, добавете бульона и пак разбъркайте. Оставете супата да поври, докато не омекне праза. След това добавете крема сиренето. За да бъде вашата супа още по-вкусна може да добавите 1 супена лъжица заквасена сметана.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest