Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вкусни идеи от турската кухня

Вкусни идеи от турската кухня

AdminAdmin
Администратор
95442k
Вкусни идеи от турската кухня

Твърди се, че турската кухня е съчетание между средиземноморската и арабската кухня, но без да липсват и елементи от балканската кухня. Тя е доста разпространена у нас и едва ли има човек който да не е опитвал прословутата турска баклава, например. Ако искате да си приготвите и други вкусотии от турската кухня, тук можем да ви дадем някои интересни идеи.

Пиле по турски

Необходими продукти: 1 бр. цяло пиле /с дреболиите/, 1 глава лук, 40 мл олио, 100 г ориз, 100 г сметана, 1 бр. жълтък, магданоз, масло, сол и черен пипер.

Начин на приготвяне: Първо трябва да приготвите плънката, с което ще се напълни пилето. За целта настържете главата лук и я запържете в олиото заедно с пилешките дреболии. Пържете ги поне 5 минути, след което добавете ориза за да се запържи и той.

Сега трябва да добавите черния пипер, малко вода и сол. Задушете ястието докато омекнат продуктите и след това добавете към него магданоза, предварително нарязан на ситно.

След като плънката е приготвена, можете добре да намажете пилето с маслото /от външната му страна/ и да го напълните с нея. Сложете го във фурната да се изпече, като често-често го обливате със сока, който се отцежда от него при печенето.

Отделно разбийте сметаната с жълтъка. Когато пилето е изпечено, то трябва да се намаже тази смес и отново да се върне за малко във фурната, докато не се образува апетитна коричка.

Турска грис халва със сладолед

Необходими продукти: 1 чаша грис, 2 супени лъжици масло, 1 чаена чаша захар, 1 чаша вода, ½ чаша мляко, сладолед и канела.

Начин на приготвяне: Запържете гриса с маслото до получаването на златист цвят. Добавете захарта, водата и млякото и оставете да поври на слаб огън докато не се сгъсти.

След това, докато грис халвата е още топла „облепете“ с нея

дъното и стените на купичка с подходящи размери. Напълнете я със сладолед и отгоре я „затворете“ с друг слой грис халва. После обърнете купичката в чинията, в която ще сервирате десерта. Поръсете с канела.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest