Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се прави оризова каша и за какво е полезна

Как се прави оризова каша и за какво е полезна

AdminAdmin
Администратор
95442k
Как се прави оризова каша и за какво е полезна

Оризовата каша е полезно здравословно ястие. Тя е полезна както за малките деца, така и за възрастните. Съществуват много рецепти за приготвяне на оризова каша, като за приготвянето й се използва мляко или вода. Оризовата каша, приготвена без подсладители и без добавки, е препоръчително средство при стомашно-чревни разстройства.

Оризовата каша насища организма с полезни вещества и минерали, които се съдържат в ориза. Оризовата каша нормализира работата на стомаха.

Оризовата каша е хранителна, но същевременно е диетична. Тя е подходяща за спазване на диети. Рецепти за приготвяне на оризова каша съществуват в кулинарните традиции на много народи.

В Индия оризовата каша се приготвя с подсладители и се сервира за десерт, а в Китай се приготвя със солени продукти и морски деликатеси.

Класическата оризова каша се приготвя с прясно мляко и захар. Възможно е добавяне на мед, ванилия, сушени плодове, тиква, орехи, кондензирано мляко. По традиция оризовата каша се поръсва с канела.

Как се прави оризова каша и за какво е полезна

Тази каша е любима на децата. Необходими продукти за приготвяне на оризовата каша: 2 чаени чаши ориз, 400 милилитра прясно мляко. Оризът се измива добре и се слага да ври на слаб огън половин час във вода. Когато оризът омекне, се кипва прясното мляко и се добавя към ориза.

След това оризовата каша се подслажда по вкус със захар, добавя се ванилия и по желание – сушени плодове и канела. Кашата се вари на бавен огън още двадесетина минути, като постоянно се бърка, за да не загори.

Добавките в кашата се слагат заедно с прясното мляко, за да се насити кашата с аромата и вкуса им. Можете да добавите в кашата нарязана ни ситно тиква.

След като свалите оризовата каша от котлона, завийте я с одеяло или дебела кърпа, за да се запари. Така става още по-вкусна. Преди сервиране добавете в кашата малко разтопено масло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest