Зравословно хранене след прекаран инфаркт

Зравословно хранене след прекаран инфаркт

Храненето е важно за сърцето и кръвоносните съдове. То може да повлияе както възстановяването от инфаркт, така и здравето ви след като сте прекарали това състояние.

Докато някои хора след прекаран сърдечен удар трябва да спазват стриктно препоръките за здравословно хранене, други могат да се хранят с каквото си пожелаят. От която и група да сте, изборът на здравословна храна ще намали значително рисковете от прекарването на следващ инфаркт.

Диетата има голямо значение след сърдечен удар, както и за превенцията на втори такъв. В допълнение на физическите упражнения, поддържането на оптимално телесно тегло, избягването на тютюнопушенето и алкохола, правилното хранене има благоприятен ефект след прекаран инфаркт. Избягвайте храните, съдържащи наситени мазнини, сол, захар и холестерол.

Ограничете количеството натрий, което получавате чрез храните и напитките. Дневното количество трябва да бъде от 1500 до 3000 мг в зависимост от препоръките на вашия лекар. Добавяйте по-малко готварска сол към ястията си.

Ако се храните в ресторант, прочетете внимателно менюто или попитайте сервитьора за наличието на сол в някое от избраните от вас храни. Избягвайте наситените и трансмазнините, тъй като те повишават LDL (или т.нар. лош) холестерола. Те се съдържат в храните от животински произход, както и в храните, направени с хидрогенирани масла, най-вече преработени храни като чипс, соленки и др.

Зравословно хранене след прекаран инфаркт

Заменете ги с храни, съдържащи полезни ненаситени мазнини каквито са зехтинът, маслото от рапица, авокадото и др. Те повишават вашия HDL (т.нар. добър) холестерол и ви помагат да избегнете следващи сърдечни заболявания. Като цяло можете да намалите нивата на холестерол като избягвате консумацията на яйчни жълтъци, тлъсти масла, скариди, високомаслени млека и др.

Включете към диетата си зърнени храни, пълнозърнест хляб, кафяв ориз и др. Консумирайте големи количества пресни или замразени зеленчуци и плодове, тъй като са богати на витамини и минерали и са с ниско съдържание на натрий и мазнини. Пийте само нискомаслени млека, при избора на меса избирайте само тези, които нямат видими мазнини.

Когато готвите домашни птици, премахнете кожата преди това, защото тя е съставена предимно от мазнини. Опитайте да ядете риба най-малко един или два пъти седмично, тя съдържа полезните омега-3 мастни киселини, които могат да ви защитят от повторна среща с инфаркта.

Избягвайте киселите зеленчуци и туршиите, които са с високо съдържание на натрий и мазнини. Изключете от диетата си солените снаксове, чипсове, храни съдържащи соев сос, както и консервираните и сушени супи, освен ако на опаковката не пише, че продуктът е с ниско съдържание на натрий.

5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати