Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайните на вкусното гювече

Тайните на вкусното гювече

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Тайните на вкусното гювече

Гювечетата са незаменим помощник на съвременната домакиня. В тях ястията стават вкусни и се сервират топли направо в съда, в който са приготвени.

С помощта на гювечета се готви бързо и лесно. В тях се готвят зеленчукови ястия, както и ястия от риба и различни видове месо в съчетание със зеленчуци и яйца.

При готвенете в гювечета трябва да се спазва едно важно правило – гювечетата, независимо дали са от глина или от йенско стъкло, се слагат в студена фурна и се затоплят постепенно. В противен случай те се спукват.

Гювечетата стават много вкусни, ако при приготвянето им използвате тестено капаче. То се прави от тесто, приготвено от брашно и вода, може да добавите малко суха мая.

Намажете ръбчето на гювечето с разбито яйце и фиксирайте капачето от тесто. Освен че по този начин гювечето става по-вкусно, при сервиране изглежда по-ефектно.

Преди да напълните гювечетата с продуктите за приготвянето на определено ястие, накиснете ги за един час в студена вода. Гювечетата се поставят само във фурна, не се готви върху котлон в гювече.

Тайните на вкусното гювече

Когато изваждате гювечето от фурната, не го слагайте на прекалено студена повърхност, за да не се спука. Оставете го върху дървена дъска за рязане.

Много вкусно се получават гъбите с картофи в гювече. Необходими продукти: 1 килограм картофи, 500 грама печурки, 1 глава лук, 200 милилитра сметана, сол, масло, магданоз.

Нарежете гъбите на парченца, лука нарежете на колелца. Запържете с масло гъбите и лука. Нарежете обелените картофи на кръгчета, запържете ги в масло. Намажете отвътре гювечатата с масло, разпределете картофите, лука и гъбите и залейте с малко вода. Посолете, поръсете с черен пипер, добавете сметаната и нарязания на ситно магданоз. Печете около час.

Гювечета с пилешко по индийски се приготвят с 600 грама пилешко месо, 1 глава лук, половин чаена лъжичка къри, 100 грама масло, 200 милилитра сметана, 100 грама настърган кашкавал.

Лукът се нарязва на ситно и се запържва с масло и къри около две минути. Пилешкото месо се нарязва на парченца и се запържва. В гювечетата се слага по една чаена лъжичка масло, пилешкото месо, лукът, солта и сметаната. Поръсва се с настъргания кашкавал. Пече се 40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
54
44
31
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ирина Андреева Jolie
Никога не съм киснала моите гювечи 1 час във вода преди да ги сложа във фурната.Това защо се прави?
8
0