Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Ледени италиански десерти

Ледени италиански десерти

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Ледени италиански десерти

Един от най-вкусните ледени италиански десерти е сицилианска касата – това е замразена торта с извара. Необходими са ви 5 супени лъжици сметана, 200 грама пудра захар, 500 грама извара, 1 ванилия, 150 грама стафиди, 50 грама захаросани плодове по избор, 5 супени лъжици смлени орехови ядки, 100 грама натурален шоколад, 1 готов блат за торта, 50 грама ликьор по избор.

Сметаната се разбива с пудрата захар и с изварата. Добавя се ванилията, разбърква се и се оставя за 12 часа в хладилника. Стафидите се измиват и се отцеждат.

Захаросаните плодове се нарязват на ситно. Шоколадът се настъргва. Блатът за торта се нарязва на правоъгълници.

Захаросаните плодове и шоколадът се смесват с изварата, слагат се в тавичка, върху тях се нареждат парчетата блат, и се поливат с ликьор.

Тортата се оставя за три часа във фризера. Когато се стегне, се вади от формата. Разрязва се на парчета, като се следва формата на нарязаните парчета от блата. При сервиране се обръща и се украсява със сметана или кокосови стърготини.

Много вкусен е италианският десерт Семифредо. Той се приготвя от разбита сметана и белтъци с различни добавки. Необходими са ви 2 яйца, 50 грама кафява захар, 100 грама прясно мляко, 100 грама сметана, 1 супена лъжица какао, 80 грама бадеми, 80 грама натурален шоколад, щипка сол, компот от праскови.

Бадемите се заливат с вряла вода, обелват се от ципите и се запичат за десетина минути на фурна. След това се смилат на едро. Шоколадът се нарязва на малки парченца.

Белтъците се разбиват със солта на сняг. Разбива се сметаната. Жълтъците се смесват с кафявата захар до изсветляване, добавя се прясното мляко и се разбърква. Добавят се внимателно белтъците и сметаната, след това се добавят бадемите. Добавя се какаото, разбърква се и се добавя шоколадът.

В правоъгълна силиконова форма се излива една трета от сместа, нареждат се парченца праскови от компот, излива се още една трета, пак се нареждат праскови и се залива с останалата смес.

При липса на силиконова форма се използва метална, като се постила с фолио. Оставя се във фризера за пет часа. Един час преди сервиране се вади от формата, обръща се върху чиния и се поднася, украсено с какао или поръсено с шоколадови стърготини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest