Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Хранене за успокояване на нервите

Хранене за успокояване на нервите

AdminAdmin
Администратор
95442k
Хранене за успокояване на нервите

При нервни състояния влияние оказва и начинът на хранене. За подобряване на състоянието на организма, който е разбит от нервното изтощение, както и с профилактична цел трябва да се спазва определен начин на хранене.

Общите правила на този начин на хранене се определят от нуждата за намаляване на натоварването върху нервната система чрез ограничаване на употребата в храната на мазнини и въглехидрати, готварска сол и продукти, възбуждащи нервната система.

На първо място това се отнася за алкохола и кафето, пържената и пикантната храна. В храната трябва да се увеличат продуктите, които влияят положително на нервната система и са богати на фосфорни соли – млечни продукти, бобови култури, черен дроб.

Много е важно да се повиши дневната норма на прием на витамини и особено на витамин В. Основни източници на витамини са суровите зеленчуци и плодове, зеленина, чай от шипка.

Напълно трябва да се изключат от храната следните продукти: изделия от многолистно тесто, пресен хляб, консерви, мазни меса и салами, полуфабрикати, пържени или твърдо сварени яйца.

От зеленчуците не се препоръчват: ряпа, краставици, репички, лук и чесън. Не консумирайте шоколад, пикантни сосове, лют червен пипер, хрян, горчица, хайвер, пържена и солена риба, животински мазнини, включително мас.

Откажете се от някои напитки: алкохол, кафе и силен черен чай. Въпреки забранените продукти остава голям избор от такива, които можете да използвате за здравословно хранене срещу нерви.

Хранене за успокояване на нервите

Към тях се отнасят: диетични хлябове, немазно месо - пилешо, пуешко, телешко, заешко, немазни видове риба, морски дарове, млечни продукти, нискомаслено сирене, яйца – само рохки, олио.

От зеленчуците се препоръчват цвекло, моркови, тиква, домати, зеле и картофи. Можете спокойно да консумирате пресни и сушени плодове, бонбони, мед, билкови чайове, зеленчукови и плодови сокове.

За закуска консумирайте нискокалорична храна – рохко яйце и чаша сок. По време на втората закуска хапнете плодове. Обядът трябва да е най-калоричен – супа, месо с пюре, салата, чай или сок.

За следобедна закуска хапнете млечни продукти – нискомаслено мляко, йогурт или сметана. Вечерята разнообразете със зеленчуково ястие и месо. Преди сън се препоръчва чаша мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest