Как се прави запръжка

Как се прави запръжка

Запръжката на ястията е традиционен метод в българската кухня за овкусяване на съответната гозба. Запръжките се приготвят с растителна или животинска мазнина и по този начин се подобрява вкуса на храната, като ѝ придават специфичен аромат.

Необходими продукти за първия вид запръжка са глава лук, червен пипер, брашно, олио. Тя е подходяща за леща и боб.

Загрейте мазнина в тигана, а след това добавете нарязан лук, за да се задуши. След това добавете червен пипер и разбърквайте. Прибавете и брашното и бъркайте, докато не се получи кашица. Добавете запръжката към ястието.

Това е т.нар. твърда запръжка. Съществува и мека задушена запръжка, която се счита за по-полезна. Тя се прави от доматено пюре, домати, целина, моркови, магданоз. Първо в загрятата мазнина се задушава нарязания на ситно кромид лук, а след това последователно се добавят доматите или доматено пюре, морковите и магданоза.

Как се прави запръжка

След това се добавя червеният пипер и бульон от ястието. Накрая се добавя препечено до златисто брашно, което е размито с малко студена вода.

Меката запръжка не е вредна и придава приятен вкус и аромат на ястието.

Запържването на ястието може да стане без брашно, а червеният пипер да се добави към предварително загрятата мазнина, за да се оцвети.

С червен пипер и брашно се приготвят голяма част от супите. В част от случаите първо се запържва кромида, след това брашното докато не получи златист цвят и накрая червен пипер. Внимавайте пиперът да не потъмнее много, защото започва да нагарча.

Запържването на брашно в растителна мазнина или масло се използва за приготвянето на различни светли сосове.

Можете да направите комбинирана запръжка, която се приготвя от мазнина, брашно и зеленчуци. Задушете зеленчуците, след това сложете и брашното, което трябва се пържи 3-4 минути. Разбъркайте с червен пипер и вода или бульон.

Ако искате да запържвате каши, то запръжката се прави като брашното се запържва до златисто в мазнина и постепенно се разрежда с непрекъснато бъркане с течност.

Течността е отвара от гъби или зеленчуци за кашите със зеленчуци, бульон при пилешките каши и мляко при млечните каши. Внимавайте да не загори брашното.

5 4
4 5
3 4
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
коко
коко
24.12.2013 13:57
хора аз се занимавам с готвене и за пръв път чувам твърда и мека запръжка. има сжетла брашняна,тъмна брашняна,тъмна комбинирана,каротенова запръжка и др.
1
4
Компетентна
Компетентна
07.10.2013 01:20
Първата рецепта е грешна! Ако се сложи първо червения пипер и после брашното, то пиперът ще изгори и ще започне да горчи! Правилната рецепта, която знам от баба ми е- олио, в което се запържва лукът, докато омекне, прибавя се брашното, което се запържва леко и после червения пипер, разбърква се само и се прибавя към манджата. Много важно- пиперът никога не се пърже!!!
26
2
АННА
АННА
09.09.2013 11:12
Аз пък специално боба,го запържвам по следния начин:
1)ЗАГРЯВАМ ОЛИОТО
2)СЛАГАМ ЕДНА ГОЛЯМА ЛЪЖИЦА БОБ ВЪТРЕ В ОЛИОТО ,ДОБАВЯМ МАЛКО ЧЕРВЕН ПИПЕР,ДА СЕ ЗАПЪРЖИ И ОБРАТНО В ТЕНДЖЕРАТА И СТАВА СТРАХОТНО ВКУСНО
7
3
аанонимен
аанонимен
06.09.2013 20:57
Ако така се прави запръжка червения пипер задължителноще прегори
7
0

От другите ни сайтове

Свързани рецепти

Може би това те интересува