неделя, 20 април

Традиционни домашни български ястия

Кюфтета в сос
4 от 11 Гласа

В забързаното ни ежедневие, често не ни остава време за готвене и някои вкусни традиционни български ястия потъват в забрава. Вижте нашите идеи и предложения.

Кюфтетата със сос са вкусно традиционно българско ястие. Приготвят се от 500 грама кайма, 1 глава лук, 1 килограм картофи, 3 супени лъжици пюре, 1 връзка магданоз, 1 чаена лъжичка червен пипер, черен пипер и сол на вкус, олио за запържване.

Лукът се обелва и се нарязва на ситно, смесва се с каймата, добавя се нарязаният на ситно магданоз, черният пипер и солта. Всичко се омесва добре и се оформят кюфтета. Всяко кюфте трябва да прилича на топка. Те се запържват и се вадят в отделна чиния.

Запържва се брашното, добавят се червеният пипер и доматеното пюре. Добавя се малко вряла вода и в сместа се добавят кюфтетата и нарязаните на малки кубчета картофи. Кюфтетата могат да се задушат с картофите или да се опекат.

Свинско с ориз

Едно от най-традиционните ястия на българската трапеза е свинското с ориз. Необходими са 600 грама свинско, 1 чашена чаша ориз, 200 милилитра бульон, подправки на вкус.

Месото се нарязва на парчета и се запържва, като се добавя малко вода, за да се позадуши. Добавя се чаша и половина вряла вода и когато месото поомекне, се добавя оризът. След като поври на бавен огън десетина минути, се премества в тава, поръсва се с подправките и се пече, като се добави бульонът.

Друго традиционно, макар и не толкова популярно ястие, което е подходящо също така за празници като Гергьовден и Великден, са агнешките чревца на фурна.

Необходими са килограм агнешки чревца, 200 милилитра бульон, 100 грама масло, 1 супена лъжица доматено пюре, 1 връзка зелен лук, 1 супена лъжица брашно, 1 чаена лъжичка червен пипер, сол и черен пипер на вкус.

Чревцата се измиват много добре отвътре и отвън на течаща вода. След това три по три се сплитат на плитки. Нареждат се в кръгла тава. Бульонът се кипва и се добавят маслото и запърженото с червен пипер брашно, а след това – доматеното пюре. Чревцата се заливат с тази смес и се поръсват с нарязан зелен лук и магданоз. Пекат се на фурна до порозовяване.

Отзиви (1)

  • 1
    0
    Отговор
    ДАРИНА

    2013-05-20, Оценка 2 от 5 за Традиционни домашни български ястия

    ОТНОСНО КЮФТЕТАТА СЪС СОС:КАКВО ПРАВЯТ КАРТОФИТЕ В ЯДЕНЕТО-ТОВА СИ Е КЮФТЕТА С КАРТОФИ,ОСВЕН ТОВА ТЕ ТРУДНО ОМЕКВАТ В ДОМАТИТЕ И ЛИ ОСТАВАТ ПОЧТИ ЦЕЛИ-КАТО"САПУНЧЕТА" :(

На текущата статия виждаш материал за Традиционни домашни български ястия. Ако имаш критика или си на мнение, че написаната информация не съответства на заглавието Традиционни домашни български ястия, можеш да се свържеш с Готвач.бг от форумуляра за контакт и ние ще редактираме/разширим статията.