Празнично меню за Великден

Празнично меню за Великден

За Великден по традиция се приготвя ястие от агнешко месо.

Оригинално и вкусно е рулото от агнешко месо. Необходими продукти: агнешко бутче, около 3 килограма, 300 грама моркови, 2 стъбла от целина, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 50 грама горчица, 2 супени лъжици доматено пюре, 1 супена лъжица масло, 30 милилитра зехтин, 200 милилитра червено сухо вино, щипка розмарин, черен пипер, сол. Освен това – 200 грама кафяв ориз, 1 тиквичка, 1 патладжан, 2 чушки, 10 чери доматчета, 5 милилитра зехтин, копър на вкус.

С остър нож месото се обезкостява. Премахват се ципите и мазнината. Месото се измива със студена вода, подсушава се с кърпа и се слага върху маса, като леко се начуква, за да стане плоско.

Костите се начупват и се запичат на тиган заедно с изрязаната мазнина. В зехтина се запържват половината моркови, едното стъбло от целина, нарязано на ситно, и главата лук, нарязана на ситно.

Костите и зеленчуците се слагат в тенджера, добавя се половината вино, задушава се и се добавят 700 милилитра вода. Варете на слаб огън час и половина под капак. Трябва да остане около половин литър бульон.

Останалите моркови и целина се нарязват на ситно и се разпределят върху месото. Правят се малки разрези и в тях се слагат парченца от скилидките чесън. Разпределят се и задушените зеленчуци върху месото.

Месото се поръсва с подправките и с горчицата. Месото се навива на стегнато руло. Връзва се с конец, за да не се развие, докато се пържи. Запържва се по около четири минути от всяка страна в дълбок тиган със силно загрята мазнина. Поръсва се със сол и черен пипер. Залива се с останалото вино, докато все още е в тигана.

Премества се в тава, добавят се около двеста милилитра от бульона, покрива се с фолио и се пече на 200 градуса половин час.

В остатъка от бульона се добавя малко розмарин, доматеното пюре, запържено в зехтин, и се вари, докато се сгъсти. Прецежда се, добавя се маслото. Кипва се и веднага се маха от котлона.

Оризът се сварява, доматчетата се попарват с вряла вода и се обелват, тиквичката, чушките и патладжанът се нарязват на кубчета и се запържват до златисто.

Рулото се вади от тавата, маха се конецът, рулото се нарязва на парчета и се сервира с ориза, зеленчуците и чери доматчетата. Всичко се полива със соса.

Празнично меню за Великден

Към рулото върви Великденска салата – приготвя се от зелена салата, зелен лук, репички, нарязани сварени яйца. Овкусява се със зехтин и лимон.

За десерт може да приготвите Великденски венец. Смесете 30 грама мая с една чаша топло мляко, добавете чаша брашно, разбъркайте и оставете на топло.

Разбъркайте три жълтъка с чаша захар, добавете една ванилия, белтъците разбийте на сняг с щипка сол. Добавете жълтъците към сместа с маята, добавете 100 грама омекнало масло, белтъците, 800 грама брашно и омесете тесто.

Оставете около час да втаса, омесете пак и оставете за още един час. Разделете тестото на три части и направете от тях дълги фитили. Разточете ги, единия поръсете със стафиди, другия – със смлени ядки, третия – с нарязани на парченца сушени плодове.

Навийте така, че фитилите да останат дълги, но плънката да е защипана вътре. Сплетете от трите фитила плитка. Намажете с разбит жълтък, оформете като венец. Печете 40 минути на 170 градуса. В средата на венеца можете да сложите за декорация великденски яйца.

5 1
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати