Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайните на горещия шоколад

Тайните на горещия шоколад

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Тайните на горещия шоколад

Течната основа за горещия шоколад може да е течна сметана, прясно мляко или вода. Приготвения с мляко или сметана шоколад е по-вкусен, но съдържа повече калории.

Оптималният вариант е използването на равни количества вода и мляко. Така шоколадът се разтваря по-добре и става по-лек и деликатен на вкус.

В горещия шоколад може да се добавя каквото ви се иска. Жълтъкът и сметаната придават на напитката плътност и я правят по-наситена.

Алкохолът и подправките насищат горещия шоколад с неповторим вкус. С шоколада добре се съчетават конякът, ромът, ликьорът, канелата, ванилията, джинджифилът, кардамонът, сушените плодове и сладоледът.

Приготвянето на горещ шоколад става в две стъпки – разтопяване и размесване. Разтопяването на шоколада трябва да става много внимателно, като не трябва да се допуска да кипи.

Най-безопасният начин е разтопяване на водна баня. В тенджера с вряща вода се слага по-малка тенджера, в която са парчетата шоколад. Топи се на слаб огън и се разбърква с дървена лъжица до пълно разтопяване.

Внимавайте да не попадне от водата в шоколада, защото ще се пресече. В никакъв случай не прегрявайте шоколада. Ако сте решили да приготвите шоколада с жълтък, трябва да внимавате сместа да не кипне.

Вливайте жълтъка на тънка струйка, като не спирате да разбърквате, за да не заври, защото ще се пресече. Експериментирайте и добавяйте в горещия шоколад всичко, което ще ви донесе радост и удоволствие.

В най-обикновенния горещ шоколад се слагат само 50 грама натурален шоколад и 100 милилитра прясно мляко, в които добавете топла вода според предпочитанията. Но ако искате да подобрите вкуса, може да добавите подправки и продукти по ваш вкус.

За 4 порции са необходими 150 грама шоколад, 900 мл мляко, 2 банана, щипка канела. Обелете бананите и ги нарежете на парченца, разчупете шоколада и сложете на тих огън.

Добавете млякото на тънка струйка. Бъркайте постоянно, като не позволявате на сместа да кипне. Щом шоколадът се разтопи напълно, свалете от огъня.

Разбийте сместа в блендер до получаване на пяна. Сипете в чаши и преди сервиране поръсете с канела. Когато сервирате горещ шоколад, трябва да сервирате и минерална вода, защото често вкусът му е прекалено сладък и наситен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest