Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Агнешко печено за Великден

Агнешко печено за Великден

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641649k
Агнешко печено

Традиционно на Великден на празничната трапеза присъства агнешкото. Вижте няколко идеи за вкусно агнешко печено.

Първото ни предложение за печено агнешко с картофи, розмарин и чесън.

Необходими продукти: агнешка плешка, смлян черен пипер, 2 с.л. зехтин, 5 клонки розмарин, сокът от ½ лимон, няколко скилидки чесън, 700 г пресни картофи.

Начин на приготвяне: Измийте и подсушете месото. Шпиковайте го, като с помощта на малко ножче направите дупчици в месото и вътре сложите чесъна и розмарин. Втрийте в месото черен пипер и сол.

Нарежете картофите и ги наредете в тавичка, а отгоре сложете месото. Полейте със зехтин и лимоновия сок и печете във фурна. Покрийте го с фолио, за да не прегаря, като в последните 10-15 минути махнете фолиото.

Агне

Следващата рецепта е печено агне с дреболии

Необходими продукти: 1 агне, 1 кг ориз, 500 г печурки, 1 китка лапад, 1 китка магданоз, девесил или джоджен, черен пипер и сол на вкус, 2 пакетчета по 125 г краве масло, 3 връзки зелен лук.

Начин на приготвяне: Почистете, сварете и нарежете агнешките дреболии. Предварително отделете булото от дреболиите, което след това ще се използва за покриване.

Измийте ориза, нарежете гъбите на филийки, накълцайте лука, магданоза и лапада. Разтопете едното пакетче масло и запържете всичко това, като добавите и подправките. Накрая прибавете и нарязаните дреболии, налейте горещата вода и когато всичко е готово, свалете от огъня.

Посолете агнето от вътре и от вън и го напълнете с приготвената смес. Зашийте го старателно и го сложете в подходяща тава. Намажете го отгоре с останалото масло и завийте с булото. Сложете малко вода в тавата и покрийте агнето с фолио. Печете половин час на 300 градуса и 3 часа на 50 градуса.

Последното ни предложение е отново за пълнено агнешко, но приготвено в пръстен гювеч.

Агнешко

Необходими продукти: 1 агне и дреболиите му, 500 г масло, 400 г ориз, 300 г стафиди, 10 връзки пресен лук, 2 връзки магданоз, 1 връзка пресен джоджен, 1 с.л. черен пипер.

Начин на приготвяне: Сварете и накълцайте дреболиите. В част от маслото запържете лука, после прибавете ориза и дреболиите. Добавете черния пипер, стафидите, магданоза и джоджена. Налейте малко от бульона, в който сварихте дреболиите. Получената плънка се задушава във фурната. Когато оризът е полусварен, я извадете. Напълнете агнето и зашийте отвора.

Поставете го в голям пръстен гювеч върху букови клонки или лозови пръчки, за да не залепва. Намажете го с масло и го сложете да се пече. След като се зачерви, го посолете и налейте малко топла вода.

Обливайте агнето от време на време с неговия собствен сос. Когато получи хрупкава коричка с червено-кафяв цвят, е готово. Поднесете порции, като използвате и соса.

Разгледайте и другите ни рецепти за:

- печено агнешко на фурна;

- агнешки дреболии;

- и дроб сарма;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest