Подправки, подходящи за ориз

Подправки

Хубавото на оризът е, че той може да бъде приготвен по много начини и към него могат да бъдат прибавени много подправки. Оризът е една от любимите храни на много от нас, не само защото е толкова гъвкав и лесен за приготвяне, а и защото може да се консумира и готви по хиляди начини.

Той лесно поема аромата и вкуса на храните, подправките и билките, които се добавят към него. Това прави оризът много лесен за промяна и то що се отнася за вкус, цвят, външен вид и аромат.

Оказва се, че оризът е един от най-податливите продукти към експериментиране с подправките добавяни към него. Колкото и експеримента да направите, то няма как да се разочаровате.

За испански привкус, добавете към вашия ориз доматен сос, чили на прах, лук, чесън и кимион. За италиански вкус добавете песто и босилек. А понякога просто прибавете малко масло и соев сос към белия ориз и ще постигнете наистина страхотен вкус.

Други подходящи подправки са: масло от сусам, зехтин, естрагон, мащерка, риган, магданоз, розмарин, черен и червен пипер, чубрица и пармезан. При Персийските ястия, шафранът е избор номер едно, в комбинация с риган, розмарин и копър.

Ориз

Сега една вегетарианска рецепта, която ако изпробвате ще се влюбите в нея. В тиган, запържете 1 глава лук, 2 скилидки чесън и малко целина. След това добавете една чаена чаша ориз и разбъркайте добре.

Махнете от котлона и добавете следните подправки: щипка кимион, щипка лют червен пипер, 1 чаена лъжица сол, щипка черен пипер и 2 чаши и половина вода. Поставете на котлона и бъркайте докато оризът поеме водата.

Това което прави този ориз още по-вкусен е добавянето на две неща, стафиди и някакъв вид ядки, като бадеми или орехи. Тях добавете към края на готвенето и след като отстраните ястието от котлона нарежете магданоз и малко кориандър.

Този ориз може да бъде прекрасна гарнитура към всякакъв вид месо или риба, а за тези които го обичат постен, той е едно чудесно ястие.

5 1
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати