Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тънкости при готвенето на дивеч

Тънкости при готвенето на дивеч

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Дивеч

Когато се готви дивеч, трябва да се спазват някои тънкости. Когато се готви див заек, за предпочитане е този, който е живял в планински места, пред този, който е живял в ниски местности.

Най-вкусен е дивият заек, който е на не повече от година. Възрастта на дивите зайци се определя по следния начин: крачетата на младите зайци са с дебели колене, тялото е с къса и дебела шия. Старите зайци са дълги и слаби.

Преди да се готви, заекът трябва да се кисне между 24 и 48 часа във вода с оцет, за да се премахне характерната миризма. Преди готвене се измива добре от оцета.

Дивите птици се покриват с парченца тънко нарязана сланина, тъй като повечето от тях нямат много мазнина. За целта се използва сланина, която е прясна, а не пушена.

Едрата птица се покрива с парченца сланина около гърдите и бутчетата и се връзва със специален конец. Дребните птици като пъдпъдъци се покриват от двете страни с големи тънки парченца сланина и се връзват с конец.

Когато готвите месо от диво прасе, задължително трябва да отстраните миризмата. Парчето месо се кисне около шест часа в двупроцентен разтвор на оцет във вода.

Заешко

Месото от сърна е много вкусно и крехко, то се усвоява много бързо и лесно от организма. Месото на по-възрастните сърни се кисне около осем часа в разтвор на оцет и вода.

Ястията от дивеч са много по-вкусни, ако са овкусени с подходящи сосове. Подходящ за всички видове месо е зеленчуковият сос.

Той се приготвя от 1 супена лъжица олио, 1 супена лъжица нарязана наситно кисела краставичка, 1 супена лъжица нарязано на ситно зеле, половин нарязан на ситно морков, 1 чаена лъжичка оцет, 2 чаени лъжички пудра захар, половин чаена лъжичка черен пипер, половин чаена лъжичка червен пипер, 1 чаена лъжичка доматено пюре, 2 чаени лъжички нишесте, 1 чаена лъжичка коняк, 1 чаена чаша бульон.

Зеленчуците се запържват в олиото за около пет минути. Приготвя се смес от нишестето, пудрата захар, доматеното пюре, оцета, коняка и бульона. Добавят се задушените зеленчуци и се оставят още пет минути на котлона до сгъстяване. Сосът се бърка, за да не загори. Парченцата месо се потапят в соса, който се поднася на всеки в индивидуални порцеланови купички.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest