Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Заместители на солта

Заместители на солта

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641649k
Сол

Солта е основната подправка за овкусяването на ястията. В малки количества, тя е полезна за организма, но прекомерната ѝ употреба води до редица нежелани ефекти. Това са инфаркт, хипертония и сърдечно-съдови проблеми.

Съществуват естествени заместители на солта, които имат сходен вкус и функции като нея, но са с далеч по-добро действие върху здравето.

Черен пипер – това е най-често срещаният естествен заместител на солта. Подобно на солта, той добавя привкус и богатство на ястията, но за разлика от вредното действие на натриевият хлорид, пиперът подобрява храносмилането и подпомага функцията на дебелото черво.

Черен Пипер

Чесънът е вторият най-често използван заместител за солта. Смлян или накълцан, той подобрява вкуса на храната. Когато е леко запечен, чесънът може да се използва за поръсване на всякакви ястия.

Ако не обичате чесън, може да прибегнете до следния малък трик. Нарежете една скилидка и намажете с нея дъното на тигана, в който ще готвите. Ако ястието изисква варене, намачкайте чесъна и го пуснете в тенджерата. Така той ще се стопи, но ще остави хубав вкус.

Ако все пак не можете да се примирите с чесъна, то босилекът и кимиона са двете възможни опции. Кимионът има подобен вкус на чесъна, но все пак структурата и миризмата му са различни. Босилекът от своя страна има доста по-притъпен вкус и от чесъна, и от босилека.

Лимони

За хората, пристрастени към консумацията на сол, най-добрата алтернатива е сусамът. Той овкусява храната, по начина по който солта го прави, но е доста по-здравословен.

Лимон – той има леко кисел вкус и е доста силен овкусител за ястията. Цитрусовият сок е богат на витамин С и подпомага храносмилателните процеси.

Морската сол е най-близкия източник на сол. За разлика от обикновената сол, нерафинираната морска сол включва 21 минерала, важни за човешкия организъм. Някой от тях са магнезий, калий, натрий, калций, сяра, цинк, мед и желязо.

Други добри заместители на солта са някои билки като розмарин, дафинов лист, къри, кориандър и магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
РозМаринка
РозМаринка
28.02.2013 12:05
"Босилекът от своя страна има доста по-притъпен вкус и от чесъна, и от босилека."... ?
2
1
Мона Лиза
Мона Лиза
25.11.2014 22:43
Розмаринке,прочети какво си написала...звучи тъпо...
1
4