Съвети за готвене на патладжани

Пържен Патладжан

Патладжаните или така наречените сини домати са характерен и често използван зеленчук по нашите географски ширини. Когато си купувате патладжан, избирайте такъв, който е гладък.

Набръчкалата се кора и омекналият патладжан, макар и леко, означават, че зеленчукът е остарял, вече e жилав и с променени вкусови качества.

Приготвянето на патладжан е малко по-различно от останалите зеленчуци. Независимо как ще го приготвяте - дали ще го добавяте в гювеч, или ще го пържите, задължително е да го отцедите преди да сте започнали същинското готвене.

Наредете го в гевгир, посолете го леко и изчакайте да „пусне” черната вода. Ако не направите тази процедура, е почти сигурно, че патладжанът ви ще горчи и по този начин ще развали цялата гозба, която сте приготвили.

Синият домат съдържа вещество наречено соланин, заради което и нагорчава, особено ако патладжанът е стар. Оставете го да постои 20–30 мин, за да сте убедени, че горчивината е излязла от зеленчука.

Салата от Патладжан

Ако сте решили след тази процедура, че искате да пържите патладжана, не слагайте прекалено много олио в тигана. Патладжанът поема много мазнина заради порестата си структура. Многото олио ще го направи нездравословен и много „тежък” за стомаха продукт.

Добре е след като го извадите от тигана – готов и изпържен, да го сложите да се отцеди от излишната мазнина върху кухненска хартия.

Един от най-вкусните начини за приготвянето на патладжани е на скара – по този начин хем е здравословно, хем е много вкусно. Отцеждате патладжаните добре, предварително ги посолявате.

За по-лесно и по-бързо печене, нарежете зеленчука по дължина с дебелина около сантиметър, а не на кръгчета, сложете върху скарата. Предварително я намажете с мазнина, за да не залепват зеленчуците.

След това наредете готовия опечен патладжан в съд, който можете да затворите с капак. Намажете хубаво патладжана с предварително направената смес от чесън, копър и малко зехтин. Пригответе това 1–2 часа преди вечеря, за да могат патладжанчетата „да поемат” от копъра и чесъна.

5 3
4 3
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
златка
златка
20.07.2015 13:33
Най добре е патладжана да се пече цял във фурна,но не напълно,само да поомекне .След това се реже на шайби и се запържва леко с мазнина.Става бързо и лесно,а иначе ,твърдия патладжан ,,гълта"много мазнина и пак остава недоопържен и прекалено мазенАко се изпълнява някаква рецепта в тавичка на фурна,пак ще стане бързо и лесно щом е предварително печен
0
0