Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайните на вкусните макарони

Тайните на вкусните макарони

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Макарони със сос

Варенето на макарони изглежда съвсем лесно, но за да се получат наистина вкусни, трябва да се спазват някои тънкости. Най-голямо значение има качеството на макароните.

Качествените макарони са с равна, гладка повърхност, имат златист или кремав цвят. Когато се счупят, те са с неравни краища. Некачествените макарони си личат по неестествения жълтеникав или белезникаво-сив цвят, както и по белите петънца.

Съхранявайте макароните на сухо и тъмно място, далече от подправки, които могат да променят вкуса им. Най-лесната формула за варене на макарони е италианската. Според нея на всеки 100 грама макарони се падат 10 грама сол и 1 литър вода.

Налейте необходимото количество вода в тенджера, добавете сол, и когато водата заври, изсипете макароните, разбъркайте добре и оставете да кипнат. Варете според указанията на опаковката и отцедете върху цедка.

За да не се слепват по време на варенето макароните, добавете няколко капки олио във водата. За да не се слепват, след като изстинат, измийте ги със студена вода.

Макарони

Салатата с макарони е популярна както в Италия, така и в САЩ и е много лесна за приготвяне. Сварете 200 грама макарони и ги охладете. Нарежете на ивици 200 грама сварено пилешко филе и 100 грама пушено свинско филе. Нарежете на половинки 10 чери домати.

Смесете всички продукти, добавете сол и черен пипер на вкус и подправете салатата със сос от 2 супени лъжици кисело мляко, 1 супена лъжица зехтин, 1 супена лъжица нарязан на ситно зелен лук и 1 чаена лъжичка лимонов сок.

Много вкусни са макароните със сицилиански сос. Той се приготвя от зеленчуци: 2 патладжани, 3 супени лъжици зехтин, 1 червена чушка, 2 супени лъжици аншоа, щипка сол, 1 супена лъжица магданоз, 100 грама маслини без костилки, 500 грама домати.

Патладжаните се нарязват на ситно, поръсват се със сол и след двадесет минути се отцеждат и се подсушават. Зехтинът се загрява в дълбок тиган и патладжаните, нарязани на кубчета, се запържват до златисто.

Огънят се намалява и се добавя чушката, нарязана на ивички, двете супени лъжици аншоа, подправките и маслините. Задушава се три минути под капак и се добавят пасираните домати.

Всичко се задушава на много бавен огън петнадесет минути. Макароните, сварени отделно, се смесват със соса и се сервират, поръсени със зелени подправки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest