Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Лечебни свойства на ориза

Лечебни свойства на ориза

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Ориз

Ако редовно ядете ориз, това ще ви предпази от много хронични болести, а и ще подобри значително външния ви вид. Оризът съдържа витамини от групата В, които са много важни за нервната система, за красивата коса и здравите нокти.

Този витамин е важен и необходим елемент в процесите на обмяната. Оризът съдържа важни аминокиселини, които спомагат за образуването на нови клетки.

Оризът съдържа белтъчини, а освен това – калий, цинк, желязо, йод и калций. Оризът е много полезен за хората, които искат да отслабнат. Все пак не трябва да се прекалява с ориза, защото той съдържа и натрий.

Оризът е много хранителен заради съдържанието на нишесте. В ориза има много витамини, а също така и селен.

Оризът е полезен за белите дробове, оризовата отвара се използва за лечението на бронхит и бронхиална астма.

Оризът влияе добре върху стомаха и червата. Оризовата отвара спира диарията, а сварен в прясно мляко, пречиства червата. Оризът, сварен с малко масло, е много полезен за стомаха.

Сварен Ориз

Оризът се използва като антитоксично и намаляващо температурата средство при ангина, грип и пневмония. За целта в оризова отвара се добавя мента.

Оризът действа успокояващо на нервната система. Освен това той възстановява биохимичния баланс на организма. Оризът е полезен при болести на бъбреците и пикочния мехур. Консумацията на ориз е добро средство за пречистване на стомаха, червата, половата система, ставите и тъканите.

След боледуване оризът възстановява апетита. Пълно пречистване на организма с ориз се прави в продължение на две седмици или месец. За курса на пречистването са необходими толкова лъжици ориз, на колкото години сте.

Оризът се изсипва в голям буркан, залива се със студена преварена вода и се оставя в хладилника. Всяка сутрин се отлива малко от водата и се взима една препълнена лъжица от ориза, която се изяжда на гладно, след като се свари само с вода. След консумацията на сварения ориз 1 час не се яде и не се пие.

Долива се малко преварена студена вода в буркана и отново се връща в хладилника. Процедурата се повтаря всеки ден, докато не изядете целия ориз.

След като сте вече запознати с ориза, предлагаме на вашето внимание някои изпитани рецепти за ориз, които заслужават място на вашата трапеза, като традиционни пълнени чушки с ориз, зеле с ориз, крехко месо с ориз, класически спанак с ориз, телешко с ориз, а защо не и класическо мляко с ориз. Да ви е вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest