Готвенето в удобни и надеждни съдове е мечта за всяка една домакиня. Изборът е много голям, но понякога всеки може да се обърка кой съд отговаря на съвременните изисквания за здравословно хранене.
Първото което трябва да вземем предвид, купувайки си съдове е времето, в което те ще ни служат. Тъй като тигани или тенджери не се купуват всеки ден, трябва да изберем най-подходящите, които са изработени от подходящите материали.
Кухненски съдове от чугун – те се считат за най-дълготрайни и поради тази причина са малко по-скъпи. Чугунените съдове се нагряват по-бавно, но и задържат топлината дълго време. Подходящи за приготвяне на рецепти, изискващи по-дълго време на готвене. Основен техен недостатък е, че ръждясват бързо и затова трябва да бъдат старателно подсушавани след измиване.
Съдове от алуминий – те са леки, подходящи за дълготрайна употреба и не са особено скъпи. В тях не бива да се готвят ястия, съдържащи киселина. Продуктите не трябва да се размесват с метални прибори, защото ще нарушат целостта на алуминия.
Съдове с тефлоново покритие – нагряват се бързо, използва се минимално количество мазнина, а ястията загарят трудно. В тефлоновите съдове могат да се готвят почти всички ястия – супи, зеленчуци, месо, риба. Тефлоновите грил тигани са чудесни за приготвяне на месо и зеленчуци почти без никаква мазнина. Приготвената по този начин храна е здравословна и подходяща за диетичното хранене.
Тефлоновите съдове трябва да се използват внимателно, за да не се наруши покритието им. За целта са препоръчителни само дървените и силиконови прибори. Тези съдове не бива да се нагряват повече от 250 градуса, а измиването трябва да е с мека гъба.
Керамични съдове – тук също не е необходима много мазнина, а ястията не залепват. Храната запазва естествения си аромат, а керамичното покритие запечатва всички полезни свойства и витамини вътре в ястието. Керамичните съдове се почистват лесно, устойчиви са на одрасквания и ерозия. Топлината се разпределя равномерно.
Стъклени съдове – тези съдове, направени от огнеупорно стъкло са идеални за готвене. Поглъщат добре топлината и дълго време не изстиват. Не взаимодействат с храната и се измиват лесно.
Съдове с емайлирано покритие – те не са особено подходящи. Емайлът се поврежда лесно, ако загорите храна в такъв съд, го накиснете и след това го измийте. Абразивните вещества и металните четки могат да нарушат покритието. А когато емайлиран съд е с нарушено покритие, най-добре да не се ползва вече, защото може да се натровите с метални съединения.
Съдове от неръждаема стомана – те са едни от най-дълготрайните, надеждни и добре изглеждащи съдове. Могат да се използват на много високи температури, материалът на съда не влияе на вкуса на храната. В тези съдове се приготвят всякакви ястия.