Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Как да сервираме храната красиво

Как да сервираме храната красиво

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Как да сервираме храната красиво

Дори когато сервирате обяд за семейството си, постарайте се да превърнете храненето в изискан ритуал. Всичко трябва да е съобразено с естетиката, така обикновеното хранене ще достави не само вкусова, но и естетическа наслада на всички, които са на масата.

Хлябът например изглежда най-добре, когато се нарязва тънко, на еднакви филийки. Ако хлябът не е много голям, той се слага върху дървена дъска и се нарязва. Това обаче е подходящо най-вече за семейни събирания и за близки приятели.

За по-официални гости е подходящо да се използва панерче, в което хлебчето да се сложи така, че да има вид на цяло, но всъщност да е срязано на филийки.

Ако хлябът е по-голям, се нарязва на филийки, всяка се срязва на две и се слагат в специално панерче или чиния. Много красиво изглежда, ако в панерчето има различни видове хляб – бял, ръжен, пълнозърнест.

Как да сервираме храната красиво

Маслото се слага в специална кутия за масло или в малки чинийки. Може да го поднесете като цяло парче или нарязано на малки филийки, а може да го сервирате и разбито като крем, за да е още по-удобно за мазане.

Сухият салам се нарязва много тънко и леко под ъгъл, за да се получат парчетата по-дълги. Те се нареждат едно до друго, като леко се застъпват. Мекият салам се нарязва на по-дебели парчета.

Варените яйца се сервират, покрити с кърпа, за да не изстинат. Пържените яйца изглеждат най-добре в малък съд, в който сте ги изпържили, в противен случай се разкъсват.

Рибата се сервира в плоска елипсовидна чиния, а хайверът – в специална купичка. Пушената риба се сервира, нарязана на парченца, украсена със зелени подправки и резенчета лимон.

Много красиво изглеждат ястията, ако са групирани по цветове. Така например зелената салата е перфектна с краставици, а салатата от домати прекрасно би изглеждала, ако стои до купата с ориз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest