Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тънкости при готвене на козе и овче месо

Тънкости при готвене на козе и овче месо

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Тънкости при готвене на козе и овче месо

Когато приготвяте ястие от овче месо, трябва да имате предвид, че най-вкусно е месото на животни до година и половина. То се отличава със светлочервения си цвят, мазнината е бяла и еластична.

Месото от старо животно е тъмночервено, мазнината по него е жълтеникава. Преди да готвите овчето месо, добре е да го мариновате, за да узрее и да отстраните неприятния специфичен мирис.

Можете да използвате марината от оцет, олио и зелени подправки, с която да залеете месото и да го оставите да престои 36 часа, или да го залеете изцяло с кисело мляко и да го приготвите след 24 часа.

За бульони са подходящи костите, а ако искате да приготвите варено месо, използвайте гърдите и плешките. Печеното месо става перфектно, ако използвате задните бутове, плешката или филето. Задушеното овче месо става вкусно, ако използвате гърдите, плешката, задните бутове или долната част на гърба.

Колкото по-дълго се приготвя овчето месо, толкова по-сухо и жилаво става, губи и вкусовите си качества. При готвенето мазнината от месото прониква дълбоко в него, затова преди термичната обработка е добре да се отстранят парчетата мазнина.

Овчето месо се сервира с червено вино. По-обикновеното вино върви със сложно ястие от овче месо, а виното от сложен букет е подходящо за печено месо.

Тънкости при готвене на козе и овче месо

Козето месо също се отличава с характерен специфичен, за някои неприятен аромат. Затова то също трябва да се накисне в марината преди да се готви.

При приготвянето му се използват лук, чесън, майорана, джинджифил, ким и пикантни сосове, за да се потисне специфичната миризма.

Много хора смятат, че козето месо не е вкусно и е жилаво. Това изобщо не е така, то е крехко и много вкусно. Лесно можете да приготвите печено козе месо. Необходимо е парче около три килограма, зехтин, черен пипер, сол, розмарин и ким.

Месото се запържва от всички страни в сгорещения зехтин, в който са сложени подправките, за да хване коричка. След това месото се оставя да изстине един час и се слага за още един час в хладилника.

След това заедно с мазнината и подправките се пече на фурна за около час и половина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest