Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Идеи за основни ястия за гости

Идеи за основни ястия за гости

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Пълнени Тиквички

Ако чакате гости, пригответе предварително вкусни ястия, които ще ги накарат да си оближат пръстите. Можете да започнете с вегетарианско ястие, което може да бъде сервирано и като предястие. Това са пълнени тиквички, които стават готови за половин час.

Необходими са 4 средно големи тиквички, 150 грама сирене – краве или овче, 2 скилидки чесън по желание, половин връзка зелен лук, няколко стръка магданоз, млян черен пипер и сол на вкус, 2 супени лъжици зехтин.

Разрежете тиквичките по дължина на две. Извадете с лъжица сърцевината със семките. Намажете ги със зехтин. Нарежете на ситно скилидките чесън и зелените подправки, натрошете сиренето или го настържете на ситното ренде.

Смесете сиренето с нарязаните зелени подправки, чесъна, солта и черния пипер. С тази смес напълнете половинките тиквички. Печете ги под капак в загрята на двеста градуса фурна, докато не омекнат. Можете да ги завиете във фолио.

Много ефектно и вкусно ястие е телешкото месо с маслини и кедрови ядки. Необходими са 8 телешки пържоли, всяка по 100 грама, две трети чаена чаша кедрови ядки, 8 маслини без костилки, 100 грама масло, 3 супени лъжици брашно, 2 супени лъжици лимонов сок, малка китка магданоз, сол и черен пипер на вкус.

Идеи за основни ястия за гости

Запържете кедровите ядки на сух тиган около четири минути. Охладете и в това време нарежете маслините на кръгчета. Магданозът изчистете от дръжките и откъснете листенцата едно по едно. Смесете кедровите ядки, маслините, магданоза, лимоновия сок, солта и черния пипер.

Пресейте брашното върху плоска чиния. Оваляйте в брашно всяко парче месо и изтръскайте излишъците. Загрейте маслото и запържете месото по три минути от всяка страна. Сервирайте в чинии, като всяко парче се полива със соса с маслините.

Това ястие се поднася с пюре от половин килограм картофи, един морков, половин глава корен от целина, 3 клонки магданоз. Всичко се сварява и се намачква, като се добавят на капки 100 милилитра зехтин, добавят се и нарязани на ситно скилидки чесън по вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest