Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Трайност на яйцата

Трайност на яйцата

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Трайност на яйцата

Лесно можете да познаете дали суровите яйца са пресни или са стари. Пресните яйца са много по-тежки от старите, това се дължи на наличието на въздух в старите яйца.

Пуснете яйце в чаша с една супена лъжица сол, и ако то падне на дъното, е прясно, а ако плува в средата, е средна хубост. Ако плува на повърхността, то е много старо.

Пресните яйца, вдигнати към светлината, на места са тъмни във вътрешността си. Старите яйца изобщо не прозират на светлина. Друг начин е да раздрусате яйцето – ако се усеща как в него се премества съдържанието му, то е старо.

Извън хладилника, но на хладно, яйцата могат да престоят до десетина дни, ако са сурови, и до три дни, ако са сварени. Няма как да изядете развалено яйце, защото то излъчва силен аромат на сяра.

Трайност на яйцата

В хладилника суровите яйца могат да бъдат съхранени до шест седмици. Но не трябва да ги съхранявате на вратичката, а в най-долната част на хладилника, в отделението за плодове и зеленчуци.

Преди консумация задължително измийте със сапун черупките на яйцата, тъй като съществува риск от заразяване със салмонела. При чукване на яйцата те се стичат по черупката и ако тя не е измита, бактериите от черупката преминават в яйцето.

Ако сте взели сварени яйца на пикник, и смятате да останете няколко дни извън града, имайте предвид, че не трябва да оставяте яйцето повече от 24 часа, освен ако не е в хладилна чанта.

След едно денонощие без хладилник вареното яйце може да се консумира, но то е изгубило ценните си качества и не е най-полезният продукт за организма ви.

Пържените яйца се съхраняват не повече от няколко часа, ако се оставят в хладилник, те губят вкусовите си качества и попиват миризмите на останалите продукти в хладилника.

Супи и ястия със съдържание на яйца задължително трябва да се съхраняват в хладилника и да се консумират до 36 часа след приготвянето им.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest