Тайните на крехкия свински джолан

Джолан

Свинският джолан е едно от най-вкусните видове месо, с него могат да се направят разнообразни ястия. Джоланът има достатъчно месо, че от него да се направи както супа, така и основно ястие.

Пресният джолан може да бъде запечен на фурна, но за да е крехък, трябва предварително да бъде сварен до пълно омекване на месото.

Бульонът може да бъде използван за приготвянето на супа. За да е още по-вкусен и крехък свинският джолан, преди приготвянето му той се маринова.

Маринатата се приготвя от червено вино, разредено в равни съотношения с вода, добавя се сол и подправки на вкус. Джоланът се полива с маринатата и се оставя в хладилника за два-три часа.

След като се приготви, той се сервира винаги горещ, с гарнитура от зеле – прясно или кисело, или с печени или задушени картофи. Ако е прекалено голям, джоланът се сварява, като се покрие отгоре с фолио, а фолиото се защипе добре за ръбовете на тенджерата.

Много лесно се приготвя свински джолан с прясно зеле. Необходим е един джолан, по-малък, 3 скилидки чесън, сол на вкус, 2 картофа, 1 глава лук, 200 грама зеле.

Правят се разрези в джолана, в които се пъхат нарязани парченца чесън. След това джоланът се сварява до готовност. Вади се от бульона и се пече в предварително загрята фурна, като се покрие с парченца бекон.

Свински Джолан

Картофите се измиват, увиват се във фолио поотделно и се пекат. Лукът и зелето се нарязват на ситно и се запържват. Сервират се като гарнитура на джолана заедно с картофите.

Свинският джолан с чесън също се приготвя лесно и е много вкусен.

Необходими са едно или две малки джоланчета, 100 грама свинска мас, 2 супени лъжици доматено пюре, 10 скилидки чесън, 1 супена лъжица брашно, половин чаша червено вино, 2 глави лук, 10 картофа, сол и черен пипер на вкус.

Джоланът се нарязва на парчета и те се посоляват и се запържват от всички страни в мас. Слагат се в тенджера. В мазнината от пърженето се запържват нарязаните на ситно лук и чесън, добавя се доматеното пюре и се доливат 800 милилитра топла вода.

Когато сосът кипне, се добавят сол и черен пипер, добавят се нарязаните джоланчета. Всичко се разбърква и се премества в тава, след което се слага във фурната.

Когато месото е полуготово, се добавят целите картофи и виното, смесено с брашно. Покрива се с капак и се пече.

5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
аз
аз
05.04.2016 06:58
"Пресният джолан може да бъде запечен на фурна, но за да е крехък, трябва предварително да бъде сварен"Това са абсолютни глупости.Само се пече във фурна - все пак е пече , а не варен джолан>който е писал тази статия първо да се ограмоти малко..
2
2
Георгиева
Георгиева
01.03.2014 09:36
не на месото, само бели ви носи на организма, забравете за нега макар и временно и ще видите сами ефекта
1
15
Пройчо
Пройчо
02.08.2014 12:15
Бургиева, животът е смъртоносна болест, предавана по полов път..
Това не означава, че не трябва да я боледуваме :)
17
0