Какво да правим с гранясалите продукти

Какво да правим с гранясалите продукти

Няма кухненски шкаф, който да не притежава пакет недоядени бисквити, стари ядки или остатъци от бутилка с растително масло. Ако е така можете да бъдете сигурни, че сте убежище на опасни гранясали храни.

Какво да правим с гранясалите продукти? Отговорът е само един – да ги изхвърлим. Това което се случва когато мазнините се окислят, от дълго време е предизвикателство за домашните готвачи, но здравословните проблеми които можем да си навлечем при употребата им далеч не са несериозни.

И така, какво не е наред с яденето на гранясала храна?

Има най-малко две причини, поради които не трябва да я консумираме. Едната е, че те губят витамините си, а другата е, че те също могат да развият потенциално токсични вещества, които се свързват със стареенето, неврологичните заболявания, сърдечните заболявания и рака.

"Те са канцерогенни, про-възпалителни и силно токсични", твърдят специалистите. Но те също са широко разпространени в хранителната верига. Това е така защото през последните 10 години смениха транс-мазнините с полиненаситените такива в повечето продукти. Транс-мазнините са много стабилни и по-малко податливи към гранясване, което означава, че ние сме се отправили към гранясалото. Същото е вярно и за високо рафинираните бели брашна.

Но когато тези брашна и мазнини са заменени с пълнозърнести брашна и зърна и полиненаситени мастни киселини, като например царевично олио и соя, стабилността им относно издръжливост се срина. Поради този факт голяма част от производителите, трябваше да променят срока на годност върху храните и да започнат да добавят повече изкуствени консерванти към продуктите си.

Всъщност, докато хората следват препоръките да се заменят наситените и транс мазнините с полиненаситени (растителни) и мононенаситени (зехтин, рапично и фъстъчено масло) мазнини, те не осъзнават, че тези здравословни мазнини не траят толкова дълго.

Оказва се, че без да се оспорват здравословните им ползи, хората трябва да бъдат внимателни относно употребата на полиненаситени мастни киселини, като да съхраняват продуктите, които ги съдържат на хладно и тъмно място или просто да си копуват по-малки разфасовки от тях, за да могат да ги изразходват по-бързо.

Въздухът, светлината и топлина водят до скоростно окисляване и за това обикновено е лоша идея, например да си купите растително масло в прозрачна бутилка и да я поставите на тезгяха в топлата кухня в продължение на няколко месеца.

Екзотичните масла (макадамия, орехи, сусам, риба, ленено семе, и др.), ядките и пълнозърнестите брашна също са сред основните кандидати за бързо гранясване и всички те трябва да се съхраняват в хладилник или фризер.

Ако все пак в кухнята ви се намира гранясал продукт, то най-доброто което можете да направите е да го изхвърлите, защото той наистина може да се окаже вреден за вашето здраве.

5 2
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати