Видове паста

Видове паста

За приготвянето на пастата най-важното, което трябва да знаете е, че тя не бива да бъде преварена. Различните видове паста се варят различно време. На опаковката на всяка от тях пише колко минути са препоръчителни за избрания продукт.

Тайната на вкусната паста е и варенето й в много вода – по литър вода на 100 г. паста. Освен това не бива да измивате пастата, след като е готова – оставете я да се охлади самостоятелно.

В Италия пастата е изключително популярна. И на нашия пазар италианският продукт стана много популярен:

1. Макарони – те се използват за различни видове ястия – печени, пържени, в супи.

2. Спагети – те са най-разпространени в България, могат да се подправят с различни сосове, някои хора ги предпочитат само с масло и сирене. Най-вкусни са, когато се приготвят с песто сос.

3. Ригатони – този вид паста може да се запича и е много подходяща за сосове с месо. На външен вид са малко по-големи от макароните.

4. Ротини – има формата на спирала и се сервират най-често със салати.

5. Конкилие (мидички) – също са подходящи за салати, както и за супи.

6. Капелини – приличат на вид на спагетите, но са значително по-тънки.

Видове паста

7. Канелони – подходящи са за запичане, поднасят се със сос и месо, по форма са по-едри тръбички от макароните. Подходящи за пълнене.

8. Колелца – имат точно такава форма, подходящи за са всякакъв вид ястия, изглеждат ефектно.

9.Диталини – идеална гарнитура за пържено месо.

10. Фарфале – имат формата на пеперуди или панделки, най-подходящи за поднасяне с тях са леките сосове.

11. Фетучини – идеални за предястие, обикновено се сервират с тежки сосове, на външен вид са като мънички панделки. Подходящи са сосове със сметана или такива със сирене.

12. Лазаня – също добре позната у нас паста, подрежда се на пластове между които се слагат различни видове плънка – месна, зеленчукова.

13. Конкильоне – напълнете ги с месо, сирене и зеленчуци, приготвени по този начин стават най-вкусни.

14. Вермичели – идеални добавка към салата или супа.

15. Раковини – те могат да бъдат големи и средно големи. Големите са подходящи за пълнене с различни плънки, после можете да запечете, за да стане още по-вкусно. Средно големите се използват повече в супи.

16. Пене – приличат на макароните, но са по-тънки.

17. Яйчена – с плоска форма, подходяща за гъсти сосове.

18. Лули – имат формата на тръбички, къси са и са по-сплескани в единия си край.

19. Талятели – дълги са като спагетите, но за разлика от тях са плоски.

20. Букатини – кръгли и дълги като спагети, само че са кухи.

5 2
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати