Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Салвията и как да я вложим в ястия

Салвията и как да я вложим в ястия

DesislavaDesislava
Новак
217311
Салвия

Мекия, но сладък пикантен вкус на салвията, заедно с многобройните и ползи за здравето я подреждат на едно от първите места на здравословните подправки. Прясна, сушена, с цели листа или на прах, тя е на разположение през цялата година.

Подобно на розмаринът, салвията съдържа различни етерични масла, флавоноиди (включително апигенин, диостетин и лутеолин) и фенолни киселини, включително и фенолната киселина, кръстена на розмарина розмаринова киселина.

Розмариновата киселина може да се резорбира от стомашно-чревния тракт и веднъж попадне ли вътре в тялото, действа за намаляване на възпалителните реакции чрез промяна на концентрациите на възпалителни молекули (като левкотриени B4). Розмаринова киселина в салвията и розмарина също функционират като антиоксидант.

Листа и стеблата на растението, също съдържат антиоксидантни ензими, включително супероксид дисмутаза и пероксидаза. Когато се комбинират, тези три компонента на салвията с флавоноиди, фенолни киселини, както и ензимите спомагащи обработката на кислород, осигуряват уникален капацитет за стабилизиране на кислорода, свързан с обмяната на веществата и предотвратяване на кислородното увреждане на клетките.

Повишен прием на салвията, като подправка в храната се препоръчва за лица с възпалителни заболявания като ревматоиден артрит, както и бронхиална астма и атеросклероза.

Салвия

Способността ѝ да защитава маслата от окисление, накара някои компании да експериментирате със салвия като естествена добавка и антиоксидант, добавен в готварските масла, които могат да удължат срока си на годност и да бъдат предпазени от скоростно гранясване.

Искате ли някои съвети за какво да използвате салвията? Увеличете вашия коефициент на интелигентност с щедро добавяне на подправката към любимите ви супи, яхнии и рецепти. Според редица изследвания салвията е изключителен подобрител на паметта.

Тъй като аромата от салвията е много деликатен, най-добре е да добавите билката към края на процеса на приготвяне, така че тя да запази максималната си същност.

Няколко бързи идеи за това към кои ястия можете да я добавите:

• Смесете варен фасул с маслиново масло, салвия и чесън.

• Използвайте, като подправка за доматен сос.

• Добавете прясна салвия във вашия омлет.

• Поръсете от нея на върха на следващото си парче пица.

• Комбинирайте листа от салвия с чушки, краставици и сладък лук с кисело мляко, за една лесна за приготвяне, освежаваща салата.

• Когато печете пиле или риба в хартия за печене, поставете малко свежа салвия вътре, така че храната да абсорбира вкуса на тази чудесна билка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest