Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да се избавим от основните вредни навици в кухнята

Как да се избавим от основните вредни навици в кухнята

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Как да се избавим от основните вредни навици в кухнята

Често домакините допускат поддаването на вредни навици в кухнята, които пречат при готвенето и дори са в състояние да развалят ястието.

Една от най-честите грешки, които домакините допускат, е да нагреят олиото в тигана до степен, в която то започва да пуши. Това обикновено се случва, когато се обърнат с гръб към печката, за да свършат нещо друго, и се улисат.

Въпреки че олиото вече пуши, домакинята пуска в него продуктите, които смята да пържи, а това е абсолютно неправилно. При прегряване на олиото се образуват вредни съединения.

Можете да готвите спокойно с всеки вид масло или олио, стига да не е започнало да пуши. За да пържите продуктите, без да вредите на здравето си и това на гостите и роднините си, пускайте храната в олио, което едва е започнало да цвърчи.

Друга често допускана грешка е прекалено честото разбъркване на храната, докато се приготвя. Постоянното разбъркване не дава на храната възможност да се обработи добре топлинно, и това води до превръщането й в истинска каша.

Как да се избавим от основните вредни навици в кухнята

Изсипването на прекалено много продукти в тигана или тенджерата също е грешка, която се допуска доста често. Готвенето изисква търпение, а е толкова по-лесно да напълните тигана до края с продукти. Това обаче води до забавяне на процеса на готвене и превръща храната в непривлекателна странна смес, която прилича на каша.

Ако искате да получите вкусна храна с хрупкава коричка, изсипвайте по малко от продуктите в тигана. Същото се отнася и за месото – ако сложите много месо в тигана, температурата на мазнината намалява много бързо и това води до залепване на месото към тигана.

Нарязването на месото веднага след като е свалено от барбекюто, също е грешка. След като свалите месото от скарата, оставете го да полежи поне пет минути, за да се разтече сокът му равномерно. Така всяко парченце ще е много по-сочно. Ако започнете да го режете веднага, сокът ще изтече и няма да се задържи в месото.

Смесването на горещи течности в блендера, за да получите крем-супа, може да доведе до изхвърчане на капака на уреда. Това се получава заради парата, която излиза от горещите течности. Затова смесвайте течностите само когато блендерът е наполовина пълен.

Прекалено дългото месене на тестото също е грешка. То води до образуване на свръхлепкави участъци в тестото и печивото се получава твърдо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest