Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съхраняване и сушене на гъби

Съхраняване и сушене на гъби

Гъби

Гъбите са особен зеленчук и се развалят много бързо. Затова ако сте решили да ги съхранявате за зимата, не бива да изчаквате прекалено дълго, след като сте ги купили или набрали, защото има опасност да станат негодни за ядене.

Най-добрият вариант за съхранението на гъби е да ги оставите самостоятелно (без други зеленчуци) в хартиен плик, който задължително да бъде отворен, за да може зеленчукът да диша. Тъй като хартиеният плик ще се овлажни, е добре да прехвърлите тази торба в найлонова, но не ги затваряйте.

Съхранението на гъби за дълъг период крие своите рискове. Ако пропуснете да запишете кога сте сложили гъбите във фризер или в буркани можете да се натровите. Хубавото на гъбите е, че ги има целогодишно в магазините и по-предпазливите от нас няма от какво да се тревожат. Ако обаче сте от тези, които освен да си ги купуват умеят и да ги разпознават и берат, значи ще имате нужда да ги консервирате и съхранявате за по-дълъг период от време.

Брането на гъби не е за всеки. Знаете, че има отровни гъби, които много приличат на онези, които похапваме, закупени от магазина и е опасно особено за хора, които не разбират и не различават. Ако не сте сигурни в това, което правите не рискувайте здравето и живота си.

Съхраняване на Гъби

Интересен начин за съхраняване на гъби е като ги изсушите. След като се изсушат, гъбите са няколко пъти по-калорични отколкото в прясно състояние.

Нареждате си нарязаните на шайби гъбите в тава, която предварително е покрита с домакинска хартия за печене. Слагате тавата във фурната на около 50 градуса и ги сушите около 5 часа. Истината е, че по този начин стават по-бързо, но и токът, който ще изразходите няма да бъде малко. Затова ако ви се струва твърде скъпо, доверете се на другия метод за сушене. Ето и какво ни е необходимо за него:

1. Гъбите, които използвате задължително трябва да бъдат пресни и да нямат никакви наранявания по себе си.

2. Нарязвате ги на шайби, след което ги подреждате върху тави или табли, чиято повърхност трябва да бъде решетъчна.

3. Поставете гъбите някъде на слънчево, но в никакъв случай не на земята. Трябва да бъдат на височина не по-малка от половин метър.

4. За да се изсушат гъбите, са им необходими не повече от две дена, като мястото, което сте подбрали за тази цел трябва да бъде освен слънчево и проветриво.

5. След двата дена отредени на гъбите да се изсушат, крайният резултат трябва да е следният – при натискане гъбката трябва да се пречупва.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
53
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
попо с лаптопо
попо с лаптопо
15.01.2015 00:36
какжа е тази глупост че ще изхарчи много ток. нашата печка коиато е 275 градуса и е около 3 киложата ше исразходжа на пълна мощност около 50 ст. 5 часа по 50 стотинки са 2.50 лежа!!! тожа е ако е напална мощност, но ако работи на 50 градуса, тожа е 20 градуса пожече от стайна температура, и много по-малко е разликата от 30-до 50 градуса от колкото 30-300 градуса. тожа значи 2.50 да се разделиат на почти 10. за 25 стотинки ли стажа жапрос че са много пари? при положение че 3 кг. гъби са минимум 10 лж.
1
0
Гъбите
Гъбите
14.02.2014 15:56
Невежи хора, гъбите не са зеленчук
3
0