Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Продукти, които помагат за запазването на тена

Продукти, които помагат за запазването на тена

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Продукти, които помагат за запазването на тена

Близнатата от слънцето кожа изглежда съблазнителна, а шоколадовият загар подчертава красотата на светлите летни тоалети. Но след като сте хванали тен, е важно и да можете да го запазите възможно най-дълго време.

На практика тенът ни е даден от природата не за да изглеждаме по-добре, а за да ни предпази от слънчево изгаряне. Тенът е изработен под въздействието на ултравиолетовите лъчи пигмент – меланин.

Процесът на изработване на меланин се стимулира от хипофизата. Като правило тенът не се задържа прекалено дълго. Една от основните грешки, които плажуващите допускат, е че се пекат безмилостно на слънце, като мислят, че така ще получат желания ефект.

За да може тенът да се запази повече време, се препоръчва да почернявате на сянка, тъй като и пясъкът, и водата отразяват слънчевите лъчи. Така ще почернеете по-бавно, но по-качествено.

Ако сте под стрес, ще почернеете по-бавно, тъй като при стресови ситуации се изработва по-малко меланин. Пигментацията на кожата е свързана със съдържанието на определени витамини и ферменти в организма, както и със състоянието на ендокринната система.

Продукти, които помагат за запазването на тена

Недостигът на витамините А, С, РР спомага за бързото избеляване на кожата, липсата на достатъчно витамин В намалява избеляването и го забавя.

За да запазите тена си по-дълго, трябва да увеличите консумацията на моркови, магданоз, зелен лук, шипки, кайсии, ягоди, касис и боровинки.

Също така трябва да наблегнете на бадеми, лешници, сушени кайсии, ориз, риба [треска], черен дроб – пилешки и свински, прясно мляко.

Трябва сериозно да намалите консумацията на картофи, червено цвекло и броколи, а също така на спанак и други зелени листни зеленчуци.

За да запазите тена си по-дълго, намалете консумацията на портокали, банани, тестени изделия, изделия с мая, бобови култури, овесени ядки, бъбреци, мозък, жълтъци от яйца, кисело мляко, червено месо.

Редовно се глезете с морковен и кайсиев сок, и пийте не по-малко от литър и половина вода на ден. Наблягайте на жълтите зеленчуци и плодове, ако искате да сте шоколадови по-дълго време.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest