Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Подправки, подходящи за леща

Подправки, подходящи за леща

Постна леща

Хранителна и изключително вкусна, когато е приготвена както трябва, лещата има няколко особености, които може и да не знаете. Както повечето от вас процедират с боба – накисват го за няколко часа, след това хвърлят водата, може да го приложите и на лещата. По този начин тя ще омекне, ще увеличи размера си и при варенето няма да ви бъде необходимо много време. Свикнали сме, че само бобът може упорито да не се сварява, но често пъти и различни сортове леща изискват повече време, което доста бързо може да обърка плановете на домакинята.

Как точно ще я сготвите е изцяло въпрос на личен избор – може да бъде сварена, може да я запържите след това или пък да направите яхния от леща или супа от леща. Независимо кой вариант сте избрали да приготвите вкусната леща, трябва да се съобразите с няколко неща – едно от най-важните е, че не бива да слагате солта в началото на готвенето, защото спирате или по скоро доста забавяте процеса на варене.

Подправките са допълнение към вашата леща, но само ако сте избрали правилните. Не бихте сбъркали, ако добавите чубрица – придава много приятен аромат и се добавя след като гозбата е завряла. Количеството е въпрос на вкус и също зависи от това колко леща искате да сготвите.

яхния от леща

Друга подправка, която е подходяща за лещата е дафиновият лист – той има доста силна миризма и е добре да не прекалявате, особено ако не знаете дали ще ви допадне. Сложете едно листо като преди да го добавите към гозбата трябва да го счупите на две – за да пусне от аромата си.

Червеният пипер е част от лещата – както при запръжката на боб, добавя се в загрято олио и отново се слага около една чаена лъжичка. Друга добавка, която може да пробавите към лещата е зеленчуковият бульон, но както знаете в него има сол, затова трябва да внимавате да не пресолите гозбата.

При приготвянето на леща на фурна, някои домакини прибавят съвсем в края на процеса ситно нарязан магданоз, малко лимонов сок и щипка кимион.

Независимо колко много миризми ще й прибавите, онова без което лещата не може, са няколко скилидки чесън – придават съвсем неустоим аромат на гозбата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
58
42
31
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Потребител#326228
полезна статия
0
0
62283
62283
23.04.2015 13:08
Аз я готвя с джоджен.
5
3
Calm
Calm
06.01.2014 15:36
С джинджифил, кимион, майорана и куркума и малко индийско орехче става чудна!
9
1