Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да си сварим компот

Как да си сварим компот

Компоти

Нищо не би могло да се сравни с домашните сладка, конфитюри или компоти. Нито газираните напитки на пазара, нито желираните сладка, нито натуралните сокове, които ни убеждават колко много витамини има в тях и колко килограми с плодове са използвани за направата на литър сок.

Домашно приготвеният компот е много по-вкусен и по-здравословен отколкото каквито и да било купени консервирани сладка. С него можете да си приготвите торти и различни сладкиши, можете също и да си похапвате директно от него. Можете също да го пасирате и да получите страхотен нектар, в който няма никакви консерванти и излишни Е-та – само малко захар за повече сладост и страхотен аромат.

Как да си сварим компот и какво ни е необходимо за приготвянето му?

За да си направите компоти са ви необходими само плодове, вода и захар. Захарта зависи изцяло от вашия вкус, както и от плодовете, които смятате да използвате – колко са сладки.

На компот от дюли например, можете да добавите и стръкче индрише, а на компот от круши карамфил, но това е въпрос на вкус. Ето каква е общата рецепта за приготвяне на компот:

Приготвяне на Компоти

Слагате плодовете долу-горе до половината на буркана, след това посипвате с захар, около 4 супени лъжици, доливате вода до ръба на буркана, затягате добре капачките, нареждате затворените буркани в съд пълен с вода и варите.

Варенето на компота е не повече от 10 - 15 минути – това все пак са плодове и нямат нужда от кой знае каква обработка. След като сварите компотите, извадете ги от водата и ги обърнете с капачките надолу.

Ако не ви допада идеята да изсипете захарта директно в буркана, можете да я разтворите в гореща вода и така да я добавите върху плодовете, след което да ги сварите по горната технология, но това ще ви отнеме два пъти повече време.

За по-диетично можете да си сварите компот без захар. Сокът от такъв компот е много приятен и освежаващ.

И не забравяйте, че този вид консерва не трябва да се държи в килера повече от една година, когато говорим за компот от ягоди, малини, грозде, череши, тъй като съдържат костилки или семки, които освен, че променят вкуса след дълго време, стават и вредни за организма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
54
43
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Пламен
Пламен
25.09.2014 20:05
компот от дюли се вари два часа, иначе остават твърди и нямат вкус.
2
0
Valentina Petrova
Valentina Petrova
31.10.2013 08:12
не е ли малко времето за варенето на дюлите
2
0