Как да ядем миди

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
миди с черупки

Мидите са познати още от детството на много от нас. Тези, които са вадили миди от морето, знаят, че те стават много вкусни, опечени на ламарина. Тогава мидите се разтварят сами и са много вкусни.

Но в ресторант трябва да се спазват някои правила при яденето на тези морски дарове. Мидите се поднасят по различен начин – сушени, пушени, мариновани, като съставка на супи и салати], почистени или пък почти затворени в черупките си.

Ако мидите са почистени предварително, няма нищо сложно в консумацията им – те трябва просто да се хапнат на една хапка. Много по-сложно е, когато мидите се предлагат в черупките си, които са съвсем леко отворени.

За да се справите с това предизвикателство, би трябвало да са ви сервирали специални инструменти за консумация на затворени миди – щипци и специална вилица за стриди и миди.

Щипките се хващат с лявата ръка и с тяхна помощ мидата се захваща, като остава в чинията. Тогава действате с вилицата, с помощта на която от черупката се вади мидата.

ядене на миди

Допуска се консумацията на мидата направо от отворената й черупка, долната част на която се използва като лъжица. Тогава мидата се полива със сос, черупката се поднася към устата и внимателно се изсмуква.

Празните черупки се натрупват в специално предназначена за целта чиния или купа. Важното е по време на хранене да избягвате резки движения, за да не се изцапате със соса от мидите и да не уцелите с мида някой от съседите ви по маса.

Когато се сервират миди в черупки, на масата трябва да има купички с чиста вода и парченца лимони, които плуват във водата. Във водата потапяте връхчетата на пръстите си и след това избърсвате ръцете със салфетка.

Ако самите вие готвите миди с черупки, достатъчно е да ги пуснете в топла вода и черупките ще се отворят сами от топлината. Не подлагайте мидите на дълга термична обработка, защото губят вкуса си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
андалусия
андалусия
22.01.2014 16:23
много полезен коментар...благодаря...
1
0