Тънкости при правене на кюфтета и кебапчета

Сочни кюфтета

Съществена част от приготвянето на кюфтета и кебапчета е изборът на кайма. У нас най-често се използва кайма смес – 60% свинско месо и 40% телешко месо.

Свинската кайма е най-подходяща, като в нея задължително трябва да има и сланина, за да станат сочни и вкусни кюфтетата и кебапчетата.

Освен това е важно как ще бъде смляна. Ако имате възможност да си купувате прясна кайма от магазин за месо, където ще я смелят пред вас, би било най-добре. Всеки добър месар знае как трябва да смели кайма за кюфтета и кебапчета.

Относно подправките – всяка домакиня има свои вкус. Най-общо в каймата се слага черен пипер, кимион, чубрица, лук – за кюфтетата, а за кебапчетата - кимион и черен пипер.

За да станат пухкави има още една съставка, която можете да добавите към всички останали подправки, които слагате по принцип – става въпрос за бира. Може и да ви звучи странно и да мислите, че бирата се консумира само с вече готовите кебапчета и кюфтета, но след като опитате веднъж ще се уверите, че не сте направили грешка.

Кебапчета на скара

Когато омесите каймата заедно с подправките и бирата, трябва да я оставите хубаво да поеме подправките. Най-добрият вариант е да постои в хладилник 1 ден, след което да я сложите в машина за месо и да я смелите отново, но този път да използвате накрайник фуния. След това ще се наслаждавате на т.нар „цвърчащи” кюфтета и кебапчета.

Колкото повече време имате възможност да оставите каймата – толкова по-добре. Ден–два е напълно достатъчно – каймата ще поеме достатъчно от всички миризми, които сте добавили и крайният резултат ще бъде чудесен.

Най-различни тънкости можете да чуете от майсторите на скара за приготвянето на кюфтета и кебапчета - от сериозни и важни предложения, като това скарата да е силно намазнена и загрята преди да сложите продуктите, до това, че при печене кебапчетата трябва да се въртят само в едната посока. Както, разбира се, и да им изпращате само положителни мисли, докато ги приготвяте.

5 23
4 21
3 19
2 5
1 7
Дай твоята оценка:

Коментари (31)

Изпрати
Лидия - Гери
Лидия - Гери
19.01.2016 16:28
За да станат хубави кюфтета трябва да е хубава каймата на първо място и да не се препичат много на скарата за да бъдат сочни.
17
2
kika
kika
19.08.2015 02:52
bre mnogo idei mnogo specialisti tyka nai vkysna stava kaimata s malko presni laina i edna ryska pogovorka na vkys i cvet gaspadari net
4
58
lekiq
lekiq
26.09.2015 20:11
lainata si gi qg ti.
55
3
Жасмина
Жасмина
20.03.2015 13:43
Най-добре месото да е прясно и задължително да е от заклано "щастливо" прасе по възможност
17
8
Роко
Роко
08.06.2015 19:03
И как така, хем задължително, хем по възможност?Най-добре, "щастливи и заклани" патици, да не плямпат глупости чути от вездесъщата телевизия, ами да си гледат шоутата и да мълчат!
39
4
Сфетуля
Сфетуля
17.11.2014 17:53
Много ми е забавно да чета коментарите. Много компетентни хора,брееей! Това никога не слагайте, онова само слагайте. Абе хора, разберете, всеки си има собствен вкус и всяко семейство има различен стил и традиция в приготвянето на дадена храна. Не може ли просто да споделяте, а не да пишете назидателни коментари?!
Хайде всичко добро майстори!
73
11
виктор
виктор
30.04.2014 16:52
За да станат вкусни и сочни кюфтетата за пържене, наред с всички подправки, добавям в каймата, предварително смесени 2 с.л кисело мляко, една ч.л сода и 1 с.л галета. Кюфтетата стават много сочни, Бон Апети!!!
48
9
бай митко
бай митко
11.03.2014 20:47
Мммммм, обожавам :))))
6
6
Милко
Милко
28.12.2013 13:27
Според стари готварски книги ,най-добрите кебапчета и кюфтета стават от агнешка кайма ,преди соца свинското не е било толкова разпространено ,може и смес от агнешко или овнешко и свинско ,тайната е в дългото омесване с вода ,за бира не се споменава ,иначе подправките са същите.
30
18
Магдалена
Магдалена
26.12.2013 22:04
НИКОГА не слагайте кимион на кюфтета. Кимиона е подправка за кебапчета.Когато се омесва каймата е добре да се сложи течност, без значение вода или бира. Така след като престои известно време белтъчините в месото набъбват което е важно за качеството и вкуса на печивото.
51
17
Пешо
Пешо
09.10.2015 10:03
Кимион е подправка, която се използва да убие миризмата на развалено месо. Усетя ли някъде миризма на кимион, спирам да консумирам каймата и това, което е опечено от нея. Работил съм повече от 30 години в областта на общественото хранене, знам за какво става дума. Всеки решава за себе си, ама кайма от 30 годишни замразени меса не става за ядене, независимо дали има кимион в него, или не....
26
3
Borislav
Borislav
17.12.2013 01:05
Иване кажи как ги правите в града
24
3
Иван
Иван
16.12.2013 22:10
Това не е рецепта за кебапчета и кюфтета.Това си е някъква селска рецепта.
10
37
Селянка
Селянка
17.07.2015 11:20
Ние, дето сме от село, също мааме кюфтета!
52
3