Защо трябва да ядем хляб редовно

Домашен хляб с чесън

Когато човек реши да отслабне, първото, което маха от менюто си, е хлябът. Но е голяма грешка да не консумирате изобщо хляб, тъй като той е много полезен за организма.

Хлябът е важен източник на ценни растителни белтъчини, който съдържа редица незаменими аминокиселини. Хлябът е източник на витамини от групата В. Той служи като всекидневен доставчик на растителни влакнини.

Хлябът е източник на необходими минерални вещества и най-вече калий, калций, магнезий, натрий, фосфор и желязо. В белия хляб няма да намерите всички тези витамини и минерали, но те се съдържат в пълнозърнестият хляб, както и в хляба от покълнали зърна.

Ако премахнете изцяло хляба от менюто си, първото, което ще се случи, е че ще изпаднете в депресия, ще станете избухливи и раздразнителни, ще се преуморявате твърде лесно.

Освен това ще сте постоянно недоволни от себе си и няма да сте уверени в собствените си сили. Това се предизвиква от липсата на достатъчно витамин В, който се съдържа в големи количества в хляба. Той изпълнява ролята на регулатор на функциите на нервната система и е сериозна защита срещу стрес.

видове хляб

Следващата неприятност, която ви очаква, ако се откажете от хляба, са проблемите със стомаха, тъй като хлябът съдържа много влакнини, които подобряват работата на червата.

Ако изцяло игнорирате хляба, това може да се отрази негативно върху състоянието на вашите кожа и мускули. В пшеничните продукти се съдържат много полезни аминокиселини.

Мекият бял хляб е вреден за организма, но е много трудно да се въздържите да хапнете поне малко от него, тъй като е мек, ароматен, с хрускава коричка.

Но точно този мек топъл бял хляб вреди най-много на организма, тъй като предизвиква обилно слюноотделяне, което при редовна консумация може да отключи гастрит.

Добре е да съчетавате хляба със супи, тъй като така организмът ви получава двойна полза – от супата и от полезните влакнини в хляба, които ще ви заситят.

5 12
4 6
3 5
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (19)

Изпрати
Тони
Тони
04.06.2015 13:29
Всичко това за хляба е вярно но има едно голямо "НО".А именно че това е било в миналото.Сегашния хляб е микс от химия да не говорим за пшеницата която е генно модифицирана и съответно много вредна.Глутена в нея е увреден и вреден за здравето.Засяга мозъка и други органи.Да не говорим и за маята с която се прави също вредна.Има много книги изписани на тази тема от хора изследвали с години.Но не се афишира.Махнете хляба за да сте здрави.Аз не го консумирам от няколко месеца и не ми липсва.Има куп други заместители.
Това се отнася за всички тестени изделия.Всеки сам избира за себе си.
18
2
милко
милко
11.02.2015 23:06
Стига тъпи коментари ,никакъв проблем е по една филийка черен хляб на ядене ,да белият е по-вреден но от малко никой не е умрял.
3
2
Любо
Любо
28.09.2014 06:52
Лимец или спелта?
6
2
София
София
10.03.2014 13:02
Всяко нещо с мярка е полезно.
Изключването на която и да е храна от менюто е началото на психопроблем. Пазете се!
11
3
палео
палео
22.02.2014 02:16
зърнени храни, растителни масла и захари, и всичко което ги съдържа е първото нещо, което трябва да разкарате, елементарно. само полза ще имате. защо - има тонове писано по въпроса.
6
9
Ники
Ники
09.02.2014 20:55
Полезен друг път жажажа по добре да си изкусам една паница овесени ядки вие си яжте леба
11
12
аз
аз
20.01.2014 13:23
някой да ви е казъл хляба от магазина ? хахаха глупави хора
8
6
Нешева
Нешева
21.01.2014 05:23
А ти си още по-глупав, защото не знаеш правопис! Провери си думата казъл и се справи сам - така ли се пише!
15
5
мери
мери
05.11.2013 22:02
До :) - ти сама разбра ли дали ядеш хляб?
1
2
Танита
Танита
19.10.2013 14:26
Един мъж е написал коментар и едно нормално изказване има.
3
3
Анжи
Анжи
24.08.2013 20:58
По голяма глупуст не съм чувала!
5
4