Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо трябва да ядем хляб редовно

Защо трябва да ядем хляб редовно

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Домашен хляб с чесън

Когато човек реши да отслабне, първото, което маха от менюто си, е хлябът. Но е голяма грешка да не консумирате изобщо хляб, тъй като той е много полезен за организма.

Хлябът е важен източник на ценни растителни белтъчини, който съдържа редица незаменими аминокиселини. Хлябът е източник на витамини от групата В. Той служи като всекидневен доставчик на растителни влакнини.

Хлябът е източник на необходими минерални вещества и най-вече калий, калций, магнезий, натрий, фосфор и желязо. В белия хляб няма да намерите всички тези витамини и минерали, но те се съдържат в пълнозърнестият хляб, както и в хляба от покълнали зърна.

Ако премахнете изцяло хляба от менюто си, първото, което ще се случи, е че ще изпаднете в депресия, ще станете избухливи и раздразнителни, ще се преуморявате твърде лесно.

Освен това ще сте постоянно недоволни от себе си и няма да сте уверени в собствените си сили. Това се предизвиква от липсата на достатъчно витамин В, който се съдържа в големи количества в хляба. Той изпълнява ролята на регулатор на функциите на нервната система и е сериозна защита срещу стрес.

видове хляб

Следващата неприятност, която ви очаква, ако се откажете от хляба, са проблемите със стомаха, тъй като хлябът съдържа много влакнини, които подобряват работата на червата.

Ако изцяло игнорирате хляба, това може да се отрази негативно върху състоянието на вашите кожа и мускули. В пшеничните продукти се съдържат много полезни аминокиселини.

Мекият бял хляб е вреден за организма, но е много трудно да се въздържите да хапнете поне малко от него, тъй като е мек, ароматен, с хрускава коричка.

Но точно този мек топъл бял хляб вреди най-много на организма, тъй като предизвиква обилно слюноотделяне, което при редовна консумация може да отключи гастрит.

Добре е да съчетавате хляба със супи, тъй като така организмът ви получава двойна полза – от супата и от полезните влакнини в хляба, които ще ви заситят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
512
46
35
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари (19)

Изпрати
tangra
tangra
22.07.2013 14:57
Абсолютно заблуждение.
Хляба е всичко но не и полезен.
Най е полезен за прасето, особено ако го искате с по голяма сланина. Вижте прасето и после се вижте и вие, ако вече не сте си лика прилика помислете пак за хляба.
2
18
Ася
Ася
17.06.2013 23:13
Хлябът,който ядем е кошмар,който не знаем какво съдържа!!!!!Наложителна е намесата на държавата за контрол поне над това свещено право-да ядем Хляб!
9
1
:)
:)
12.06.2013 15:13
В днешно време мисля,че хлябът не е никак полезен.Преди 4 години се отказах от белия хляб и започнах да ям само пълнозърнест,но след това разбрах,че всъщност ям бяло брашно смесено с малко количество пълнозърнесто и малко семена и дори не знам дали изобщо има нещо полезно в този хляб.Проблема на бялото брашно не е качването на килограми,а това че като го яде човек не приема нищо полезно,а само си вреди на здравето(особено вредно е за жените)!До ден днешен аз не ям хлябът,който семейството ми купува от магазините,ям си само хлябът,който сама си приготвям и нямам никакви проблеми! :)
3
1
Ния
Ния
10.06.2013 18:23
Това че не се отнася за теб, не значи че не е правилно.
Не е ли по-добре да се въздържаме от ранни изказвания по темата?
4
0
menimen
menimen
30.05.2013 18:32
То това днешното хляб ли трябва да го наричам??Полезен е истинският хляб.
4
0
Georgio
Georgio
14.05.2013 22:05
Не трябва да се прекалява, важна е дозата.
И да качваш мазнини от прекомерното ядене на хляб пак не е работа. Аминокиселините и влакнините могат да се набавят и от другаде. Всички тези минерали и аминокиселини ги има в пчелният мед и полена не съм изследвал количествата на едното и другото, но вероятно лъжица мед замества филия хляб. Поздрави .. Филия, две.
0
1
ani
ani
14.05.2013 22:05
Донякъде е вярно ,но не съвсем,голяма част от хората имат непоносимост към глутен и в този случай консумацията му не е желателна.Така ,че освен ползи могат да настъпят нежелани реакции на организма като обриви,повишаване на температура,диария,подуване на стомаха и червата.
0
0
Нели
Нели
28.04.2013 14:44
Аз мисля, че авторът на статията заслужава поздравление!
1
3
Стан
Стан
27.04.2013 23:12
Почти не не ям хляб и не страдам от всичко написано по горе. Така че смятам това за едни големи ГЛУПОСТИ
2
0