Нестандартни десерти с диня

резен диня

Динята е много вкусна, когато я хапвате, нарязана на резени с кората или на парчета, но от нея могат да се приготвят много вкусни и нестандартни десерти.

Сорбе от диня е вкусна изненада за гостите ви. Ако го приготвяте за деца, не добавяйте алкохол. Необходими са 400 грама диня без кората, които се пасират и четири парченца диня. Освен това ще ви трябват 80 грама захар, 60 милилитра бяло сухо вино, 20 грама мед, клонка мента, 10 милилитра лимонов сок.

Захарта, медът и сто милилитра вода се смесват и се кипват. Свалят се от огъня и се добавя пасираната диня, виното и лимоновият сок. Разбъркват се с миксер. В купички се слага по едно парченце диня и се залива със сместа. Замразява се във фризер и се украсява с листенца мента при поднасянето.

Динята с шоколад ще стане любима на хлапетата. Необходими са 100 грама млечен шоколад, три-четири резена диня с дебелина около три сантиметра, 20 грама фъстъци.

Нарязана диня в чаши

От резените се премахва кората, всеки резен се разрязва на едри триъгълници с широка основа. Отстраняват се семките. Фъстъците се счукват в хаванче.

Шоколадът се начупва на малки парчета и се слага в купичка, която се затопля на водна баня. След като шоколадът се разтопи, се сваля от котлона.

Всяко парченце диня се топва с тясната страна в шоколада така, че да покрие половината от дължината му. Парченцата диня се нареждат в голяма чиния и се поръсват с фъстъците. Оставят се в хладилник, за да се стегне шоколадът.

Плодовото желе в диня е много ефектен десерт, подходящ за празнична трапеза. Необходими са една диня с тегло около три килограма, 5 супени лъжици желатин, плодове по избор, щипка канела, 2 чаени чаши захар.

Динята се измива, разрязва се на две и внимателно се изважда меката част. В голяма тенджера се кипва вода. Всяка половинка от динята се държи по четири минути над парата с вътрешността надолу.

Вътрешността на динята се пасира, плодовете се измиват и се подсушават. Подходящи са ябълки, нарязани и обелени, вишни, череши, праскови, кайсии, грозде, ягоди, малини. Всички плодове се нарязват на ситно.

плодова салата с диня

Приготвя се сироп от половин литър вода и една чаена чаша захар. В този сироп се варят по две минути плодовете на порции, като се внимава да не се размекнат прекалено. Вадят се с решетъчна лъжица.

Желатинът се накисва в топла вода, докато набъбне. В отварата от плодовете се добавя меката част на динята, останалата захар и канелата. Кипва се и се вари три минути. Прецежда се, охлажда се леко и се добавя желатинът.

В половинките от динята се слагат по малко от плодовете и се заливат с поизстиналия сироп и се оставят на студено. Когато сиропът се стегне леко, се добавя нова порция плодове и още сироп.

Когато и двете половини на динята са пълни, се покриват с прозрачно фолио и се оставят за четири часа в хладилника. Готовото желе се сервира, като половинките от динята се разрязват на резени и порциите представляват резени с кората.

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати