Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Замразяване и размразяване на тесто

Замразяване и размразяване на тесто

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Замесване на тесто

Понякога се случва да замесите повече тесто, отколкото ви е било необходимо, за да опечете кекс или питка или друг вид печиво. За да не печете огромни количества, е по-добре да замразите тестото, за да го използвате друг път.

Преди да сложите тестото във фризера, добре го омесете. След това го сложете в найлонов пакет, прегънете го така, че да няма въздух в него, и го оставете да се замрази. Можете да замразите тесто и в специална кутия за фризер.

Когато ви се наложи да размразите тестото и да го използвате, това не става много бързо. Запасете се с търпение, докато тестото се размрази. Не го размразявайте в микровълнова фурна, защото след това няма да се надигне във фурната.

Оставете го на стайна температура и не чакайте да се надигне, преди да го печете. Дори в него да има бакпулвер или мая, не е необходимо да се надигне преди слагането му във фурната.

Разбиване на тесто

Още по-лесно е да размразите тестото бавно в хладилник. Ако ще го ползвате след няколко часа, оставете го в хладилника, където постепенно ще се размрази.

Замразеното тесто във фризера си остава със същите качества, с които е било, преди да го сложите да се замразява. Не размразявайте тестото в много топло помещение, защото тогава горната му част ще започне да втасва, а вътрешността няма да успее да се размрази. Не се препоръчва да пускате плика с тестото в тенджера с топла вода, защото ще се размрази само външната му част.

След като тестото се размрази, се изважда от плика, намачква се хубаво и се оставя за още малко да се поотпусне. Пече се в предварително загрята на необходимите градуси фурна – за тестото най-подходящата температура е между 170 и 190 градуса.

Преди да замразите тестото, можете да го охладите малко, за да не втаса прекалено. Това се постига, като добавите към тестото една супена лъжица ситно натрошен лед.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
53
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ани
Ани
09.09.2013 22:08
От години практикувам замразяване на тесто.Замесвам си една цяла доза,използвам колкото ми трябва ,а другото замразявам.Пъхала съм цяла питка във фризера и когато си реша-вадя и пека.Само,че аз оставям замразеното тесто да се отпусне и надигне преди да го пъхна във загрятата фурна.Да го пъхна в горещата фурна без да е втасало ми се вижда рисковано.За 0,5кг замразено тесто обикновенно трябват около 4-5ч,дори повече.
5
2