Извара в домашни условия

Млечни продукти

Подсолена или подсладена изварата присъства в много кулинарни рецепти. Само който не е пробвал, не знае, че тя може да бъде приготвена много лесно и бързо в домашни условия. Няма нищо по-вкусно от домашно направена извара. За това ето ви няколко предложения за това как да си направите извара сами.

Първи начин

Както всички знаем изварата се прави от мляко или от остатъците му. За първата рецепта са ви необходими два литра прясно мляко, една чаена лъжичка лимонтузу или 3 супени лъжици лимонов сок. Кипнете млякото в подходяща тенджера и след като заври го пресечете с лимонтозуто или лимоновия сок. Оставете да поври една-две минути до пълното пресичане и отстранете от котлона. След като се охлади прецедете и сте готви със вашата извара. Не е трудно нали?

Втори начин

Кипнете един литър прясно мляко и след като заври го пресечете с кофичка кисело мляко. Отново оставете да се охлади, след което прецедете и по желание подсладете или осолете получената извара.

Трети начин

Извара

Ако сте от хората, които си правят сирене сами, сигурно знаете, че след подсирване на млякото от него се отделя суроватка. Поставете отделената суроватка в тенджера и оставете на котлона да заври. След като заври изчакайте течността да се пресече и да стане на парцали и махнете от котлона. Много често този процес надига нещо като бял калпак на повърхността на тенджерата. Охладете и прецедете и отново сте готови, най-вероятно ще се радвате на домашно направена извара.

Четвърти начин

Няма човек, на кого да не се е случвало да му се вкисне мляко. Обаче малко от нас знаят, че въпреки че се е вкиснало млякото, то може да бъде използвано за направата на домашна извара. За това поставете млякото в подходящ съд и оставете на котлона да кипне, малко след като то кипне ще пресече и в него ще започнат да плуват малки парченца. Е както сами се досещате резултатът отново е домашна, вкусна извара.

Независимо по кой от начините сте си приготвили извара можете да я консумирате веднага или да я сложите във фризера или хладилник за по-дълго съхранение.

5 7
4 3
3 3
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Албена
Албена
02.05.2016 05:41
В чужбина изварата не се ли профсва под името, ,кварк"или се лъжа.
0
0
Бени
Бени
20.03.2016 17:03
Има едно точно като извара - казва се Ricotta.
Но и аз може да се пробвам за домашна :)
1
0
Никола Васев
Никола Васев
16.11.2013 13:55
Благодаря,в чужбина всичко се намира,но извара не.Отново Благодарности.
10
2