вторник, 21 октомври

Консервиране и съхранение на прясно зеле

3,3333333333333 от 6 Гласа

Зелето е листен зеленчук, който е популярна съставка в супи, яхнии, гювечи и салати. Зелевите сортове са категоризирани главно по форма и сезон, въпреки че в някои части на страната те могат да се отглеждат целогодишно. Една глава от зеле може да тежи някъде от 1 до 6 килограма.

За да помогнете на зелето да поддържа своя оптимален вкус, е важно да се използват подходящи методи на съхранение у дома, след като сте си закупили зеле. Правилното съхранение забавя метаболитните процеси, които предизвикват растителните клетки и влошават качеството, текстурата и вкуса му.

Стъпка 1

Изберете качествено и добре свито зеле. Обърнете внимание на листа, които трябва да са с равномерен цвят. Огледайте дъното на зелето преди да го купите.

Стъпка 2

Премахнете всички увехнали външни листа от зелевата глава. Използвайте нож за премахване на ядрото от основата на зелето. Цялата глава се изплаква със студена вода и се поставя в гевгир да се отцеди.

Стъпка 3

Зеле в буркани

Изплакнатата и изцедена зелка се поставя в чанта с цип за съхранение, или се увива във фолио плътно около листата за ограничаване на въздушния поток. Липсата на свободен кислород ще помогне да се забави клетъчното дишане, което ще забави прогресията на разваляне. Освен това, тази бариера ще помогне да се запази зелето от изсушаване и увяхване. Задържането на влагата ще помогне на зелевите листа да останат свежи.

Стъпка 4

Увитата главата на зелето се прехвърля в хладилник. За най-добри резултати, бъдете сигурни, че температурата на хладилника е от 0 до 2 градуса или малко по-ниска, тъй като това ще помогне да се забави клетъчната функция на бактериите и ще се инхибира процеса на стареене.

Стъпка 5

Дръжте зелето увито и охладено в хладилник до две седмици, преди да го използвате. След като зелето е нарязано или извадено от там, опитайте да го използвате в рамките на 48 часа, защото съдържанието на витамин С бързо се намалява.

Другият метод е да съхраните зелето в буркани. За цялата почистете зелето, нарежете го и го осолете, в подходящ съд. Претрийте го с ръце и хубаво го натъпчете в буркани(да не остане въздух), които в последствие затворете херметически. Така зелето издържа до два месеца и при готвене, много се доближава до вкуса на прясното. Съхранено по този начин може освен за готвене да бъде използвано и за салати.

Бъди първият, който ще даде своя отзив тук!

На въпросната подстраница виждаш материал за Консервиране и съхранение на прясно зеле. Ако имаш въпрос или смяташ, че написаната информация не отговоря на темата Консервиране и съхранение на прясно зеле, би могъл да се обърнеш към нас от формата за контакт и ние ще редактираме/разширим статията.